14 Mayıs seçimlerine mümkün en yüksek katılımla gitmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Avrupa'daki Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti gönüllüleri, dijital kampanya hareketi Halkların Demokratik İletişim Ağı'nı (HADİ) başlattı.
Pazar gecesi "Yalnız değiliz, yan yanayız" sloganıyla sosyal medya üzerinden yayımlanan açılış forumunda HADİ Kuruluş bildirgesi açıklandı ve Türkiye'den katılan Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena, HDP'den Yeşil Sol Parti'ye geçiş, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın seçime katılma biçimi, d'Hont seçim sistemi kapsamında en az fire verecek yordamların neler olabileceği ve yurt dışı oylarının genel seçim sonuçlarına etkileri konusunda izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
HADİ Avrupa ne yapacak?
Geçtiğimiz yaz ortasında başlayan HADİ Avrupa hazırlık çalışmaları, Türkiye'deki ittifak süreçlerinin tamamlanması, HDP'nin hukuksal durumunun belirginleşmesi ve Yeşil Sol Parti'nin seçim yeterliliği almasından hemen sonra kamusal alana taşındı. HADİ Avrupa uzun süredir Avrupa'da yaşaya gelenlerin yanı sıra, 2015'ten bu yana HDP'ye ve demokratik ve özgürlükçü kesimlere yönelen çöktürme harekatı sonrasında sürgüne çıkmaya zorlanan HDP'li siyasetçiler, barış akademisyenleri, gazeteciler, aydınlar, sanatçılar, HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni muhalif güç ve kesimlerden gelen ya da yalnızca HDP seçmeni olan bireylerin oluşturduğu bir gönüllüler girişimi.
HADİ Avrupa, politik parti ve hareketlerle dolaysız bağları olmayan ve seçimlere ilgi göstermeyen yaklaşık 1,5 milyon dolayında ve çoğunlukla genç ve muhalif olmakla birlikte Türkiye gündemine uzak seçmenleri sandığa taşımaya katkıda bulunmayı hedefliyor.
HADİ etkinlikleri öncelikli olarak Almanya, İsveç, Fransa ve İsviçre'de yoğunlaşmakla birlikte Yunanistan, Hollanda, İtalya, Avusturya, Danimarka, İngiltere, Kuzey Kıbrıs'ta da HADİ'yle bağlantılı topluluklar oluşmaya başladı.
HADİ kuruluş bildirisini, İsveç'ten Latife Fegan, Almanya'dan Barış Akademisyenleri'nden Çetin Gürer, Alman siyasetçi Aynur Karlıklı (Die Linke), Almanya'dan HDP Adana-Seyhan Belediye Meclisi eski Üyesi Leyla Uyar, Almanya'dan feminist Perihan Baçaru, İsviçre'den LGBTİ+ aktivisti Elefteria Taş, Fransa'dan akademisyenler Tuğçe Oklay ve Selim Eskiizmirliler sundular.
HADİ Avrupa gönüllülüğe çağırıyor
İktidarın HDP'yi kapatma girişimleriyle baş etmek için daha fazla HDP gönüllüsünün çalışmalara dahil olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, yurtdışındaki 3 milyon üzerindeki seçmenin büyük kısmının seçimlere katılmadığına dikkat çekilerek, ülkenin geleceği açısından tarihi önemdeki bu seçimde katılımın ve demokratik tercihin artması için herkesin sürece katkısının önemli olduğu vurgulandı. HADİ Avrupa gönüllüsü olma çağrısı yapılan açıklamada, HADİ Avrupa ile internet sitesi ve sanal medya hesapları üzerinden ilişki kurulabileceği duyuruldu.
"Döviz ve oy deposu değiliz"
HADİ Avrupa bildirisinde Avrupa'da yaşayan ve çalışan yurttaşların "döviz ve oy deposu" olmadığını vurgulayarak Avrupa'ya özgü sorunları da seçim gündemine taşıdı: "[...] Çifte vatandaşlık, gasp edilmiş haklarımızın geri kazanılması, zorunlu, bedelli askerlik, çifte vergiler, anayasal-yasal haklar, siyasal sürgünlerin sona ermesi, pasaporta el koyma, geri gönderilme, gözaltı ve tutuklanma riski, KHK'lilerin sorunları gibi daha pek çok başlıkta sorunlarımız var."
"İstanbul 1. ve 3. Bölgelerden sonra
en büyük seçim bölgesi Avrupa"
HADİ, Avrupa'nın "3 milyonun üzerinde seçmenle İstanbul birinci ve üçüncü bölgeden sonra ülkenin en büyük seçim bölgesi" olduğuna dikkat çekti ve "bugüne kadar çok azı sandığa taşınabilmiş olan [...] neredeyse yüzde 5'i bulan yurtdışı oyları faşist bloğun iktidardan uzaklaştırılmasında ve taleplerimizi dikkate alan yeni bir iktidarın şekillenmesinde belirleyici bir rol [oynayabileceğini]" vurguladı.
"Emek ve Özgürlük İttifakı tarihi bir şans"
"Kimsenin kimseye kimliğinden, cinsiyetinden dolayı üstün olmadığı, emeğin ve doğanın sömürülmediği, eşit, özgür, barış içerisinde, adil ve demokratik bir ülke için Halkların Demokratik Partisi'nin ve onun seçimler için işaret ettiği Yeşil Sol Parti'nin ve Emek Özgürlük İttifakı'nın hepimiz için tarihi bir şans olduğu" inancını dile getiren HADİ Avrupa, "Öncelikli görevimizin Erdoğan'ın tek adam diktatörlüğünden, faşist iktidardan kurtulmak olduğunu" vurguladı.
Ancak HADİ "bu bize yetmez" diyerek "İkinci yüzyılında cumhuriyeti demokratik bir muhtevaya kavuşturmak için kesintisiz bir mücadeleyi sürdürme" gerkliliği üerinde ısrarla durdu.
HADİ Avrupa
Halkların Demokratik İletişim Ağı, açılış bildirisinin sonunda bir kez daha "HADİ Avrupa" dedi.
"Seçimlere iki ay bile kalmamışken Anayasa Mahkemesi'nin son aldığı davayı seçim sonrasına ertelememe kararıyla kapatılmayı Demokles'in kılıcı gibi her an tepemize düşecek bir tehdit olarak asan iktidarın hileleriyle baş etmek için Yeşil Sol Parti'yle seçimlere girme kararı alan HDP'nin sesini Avrupa'da yaygınlaştırmak için Halkların Demokratik İletişim Ağı'nı (HADİ) kuruyoruz. HDP, Yeşil Sol Parti ile Emek ve Özgürlük İttifakı'nın dostları arasında kurulacak dayanışma, iletişim ve etkileşim ağının bu kritik süreçte bizi birbirimize ve hepimizi ülkedeki mücadeleye bağlayacak güzel ve önemli bir köprü olacağına inanıyoruz.
"Bugün küçük bir başlangıç adımı attığımız Halkların Demokratik İletişim Ağı (HADİ) Avrupa, gönlü HDP'den, onun savunduğu ülke ve yaşam anlayışından yana olan tüm birey ve çevrelere açıktır. Bizlere sosyal medya hesaplarımız ve yaşamın her alanında bulunduğundan emin olduğumuz direnç adacıklarından ulaşabilirsiniz. Yalnız değiliz, yan yanayız."
Yurt dışı oylar ve seçimler
24 Haziran 2018 seçimleri için 7-19 Haziran arasında yurt dışında kayıtlı üç milyon seçmenin yalnızca yarısı yurt dışı temsilcilikler ve gümrüklerde oy kullandı.
Yurt dışında partiler
2018'de yurt dışında kullanılan 1,5 milyon oyun yüzde 51,02'si AKP'ye, yüzde 17,62'si CHP'ye, yüzde 17,34'ü HDP'ye, yüzde 7,89'u MHP'ye ve yüzde 4,02'si İYİ Parti'ye verildi.
En çok oyunu artıran parti HDP
7 Haziran 2015 genel seçimlerine göre, 24 Haziran 2018 seçimlerinde yurt dışında CHP'nin oyları düştü. HDP ise yurt dışı oylarında yüzde 7'lik yükselişle oylarını en çok artıran parti oldu.
2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri
24 Haziran 2018 seçim sonuçlarına göre toplam oyların yüzde 52,38'ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, İsveç, Norveç, Almanya, Fransa, Cezayir ve Avustralya gibi ülkelerde oyların çoğunluğunu aldı. Erdoğan Belçika ve Hollanda'da yüzde 74'le en yüksek oya ulaştı.
Muharrem İnce Kanada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Çin'de birinci sıradaydı.
Selahattin Demirtaş ise Irak'ta yüzde 44,2 ve Japonya'da yüzde 39,6 oy ile birinciydi.
24 Haziran 2018 seçimlerinde toplam sonuçlara göre, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) adayı Muharrem İnce yüzde 30,79 ile ikinci, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8,32 ile üçüncü, İYİ Parti adayı Meral Akşener ise 7,42 oyla dördüncü sırada yer almışlardı.
(AEK)