Anayasa Mahkemesi'nin kararı gereği beş yıl boyunca siyasi yasaklı olan eski Genel Başkan Murat Bozlak ve Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani kararı antidemokratik buluyor, siyasi mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyorlar. Bozlak ve Geylani, kararı nasıl karşıladıklarını bianet'e anlattı:
"Hukuktan uzak, siyasi bir karar"
Bozlak: Siyasi partilerin kapatılması konusunda köklü bir çözüme gidilmedi. Köklü çözüme gidilmediği için de Anayasa Mahkemesi'nin siyasi partileri kapatma yetkisi daraltılsa da devam etti ve HADEP kapatıldı. Türkiye'de parlamenterler gerçekten demokrasiye inanıyorsa köklü çözüme gidip siyasi partilerin kapatılmasını ortadan kaldırmalı. Bu olmadığı taktirde daha çok partilerin kapatılmasıyla karşı karşıya kalacağız.
Geylani: Türkiye'de "Ben demokrasiden, barıştan yanayım" diyen herhangi bir vatandaş nasıl karşılıyorsa biz de bunu öyle karşıladık. Karar Türkiye'nin toplumsallaşması, demokratikleşmesi adına talihsiz, hukuktan uzak, siyasi mahiyette olan bir karar.
İddialar doğru olsaydı önceden kapatılırdı
Bozlak ve Geylani, Anayasa Mahkemesi'nin kararında yer verdiği "partinin yasadışı eylemlerin odağı geldiği" ve kişiler hakkındaki iddialarının da gerçeği yansıtmadığını savunuyor:
Bozlak: İddialar yerinde değil. Anayasa Mahkemesi dosya üzerinden inceleme yapar. Dolayısıyla cesa davalarını görmekte olan mahkemeler cezayi müeyyide hakkında bir inceleme yapmaz. Bizim hakkımızda Terörle Mücadele Yasasının 8. maddesinden açılan davalar beraatle sonuçlandı.
Hakkımızda Türk Ceza Kanununun 169. maddesinden açılan üç dava da erteleme kapsamında görülerek ertelendi. Benimle ilgili açılmış davalar beraatle sonuçlandı, üç tanesi de erteleme kapsamında görülerek ertelendi. Hakkımda kesinleşmiş, karara bağlanmış hiçbir mahkumiyet yok.
Geylani: İddialar gerçeği yansıtmıyor. Bu dava yeni açılmış bir dava değil, dört yılı aşkındır açılmış bir dava. Bu iddiaları kanıtlamaya yönelik gerek Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ne, gerekse taşradaki mahkemelere çok dava açıldı. Eğer gerçekten bu iddiaları kanıtlayan, somut temelleri olan kanıtlar olsaydı parti şimdiye kadar çoktan kapatılırdı. Fakat mahkemeler hiçbir zaman bu yönde karar vermemişlerdir. Bu gerekçeyi kabul etmek mümkün değildir.
Düşünceye kelepçe vurulamaz
Parti yetkilileri bundan sonra yapacakları hakkında da şunları söylüyor:
Bozlak: Siyasi yasak, siyasi anlayışımız ve düşüncemiz doğrultusunda davranmamızı engelleyen bir durum değil. Normal siyasi yaşamımıza devam edeceğiz.
Geylani: Ben de dahil 46 kişinin siyasi yasağı kağıt üstündedir. Beyinlere, düşüncelere ve ağızlara kelepçelere vurulamaz. Biz bu davalara alışkınız. Bütün HADEP'lilere geçmiş olsun diyoruz, morallerini bozmasın, mücadele devam ediyor. Bundan sonra daha güçlü bir birliktelikte kendileriyle buluşacağız...(HA)