Kimdir ve kime denir hacker? Neye inanırlar? Motivasyonları nelerdir? Her sisteme girer, her sırrı afişe eder ya da zarar mı verirler? Sınırları yok mudur? İnandıkları etik değerler nelerdir? Hacktivizm siyasal aktivizmin bir parçası olarak nasıl değerlendirilebilir? Hacker olmak suç mudur?
Alternatif Bilişim Derneği, bu haftasonu düzenleyeceği panel ile yukarıdaki sorulara cevap getirmeyi hedefliyor. Günümüzde çok sık duymaya başladığımız hack, hacker, hacktivizm kelimeleri artık günlük haberlerin ve siyasi gündemin önemli bir parçası haline geldi.
HackCon I adı verilen panel, üç oturumdan oluşacak. "Hacktivism: Toplumsal Hareketler, Hukuki Boyutlar" başlıklı ilk oturumda Ufuk Eriş, Erkan Saka, Koray Löker ve Gökhan Ahi konuşacak.
"Hacker Etiği: Üretim ve Çalışma Kültürleri, Yaratıcılık" başlıklı ikinci oturumun konuşmaları ise Gökçin Akdeniz, Ahmet Sabancı ile Ufuk Eriş.
Panel, Furkan Mustafa'nın "Hackerspace: Hackerların Var Ettiği Çalışma Alanları" başlıklı konuşmasıyla son bulacak.
Alternatif Bilişim Derneği, HackCon I için yaptığı çağrıda pek çok soruyu gündeme getiriyor ve katılımcıları panele gelmeden önce bazı konular üzerinde düşünmeye yönlendiriyor:
Tüketici, yüzeysel ve niteliksiz teknoloji pratiğine karşı hack kültürü neler önermekte ve yapmaktadır? Bu kültür, bilgi ve becerilerin paylaşılması, böylece yaygınlaşması ve özgürleşmesi için nasıl bir rol oynar?
HackCon I, 23 Haziran Cumartesi günü 13:00-18:30 arasında, Beşiktaş'ta bulunan Elektrik Mühendisleri Odası'nda düzenlenecek. Katılım herkese açık ve ücretsiz. Panele kaydolmak için [email protected] adresine email göndermek yeterli.