Haberin İngilizcesi için tıklayın
Trabzon, Yomra İlçe Belediyesi sahilde 650 dönüm büyüklüğünde dolgu alan yapılacağını ve sosyal donatı alanı olacak bu alanın 300 dönümünde 18 çukurlu golf sahası yapılacağını açıkladı.
Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sarıoğlu 50 milyon liraya mal olacak projenin 2018’de başlayacağını ve yeşil alan, konaklama gibi planların da olduğunu söyledi.
Yomra Belediyesi imar çalışmalarını tamamladığı proje için ilgili bakanlığa henüz başvuru yapmadı. Ancak Samsun’da dolgu alan üzerinde yapılan golf sahası için “Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verilmişti.
* Samsun'daki golf sahası.
“Karadeniz hamsisi artık çıkmayacak”
Projenin uygulamaya geçirildiği takdirde Trabzon’a etkilerini Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Hatice Hacısalihoğlu şöyle anlattı:
“Balıkların yumurtlama alanları Karadeniz Sahil Yolu ile zaten yok edilmişti. Deniz ekosistemi artık tamamen bozulduğu için Karadeniz hamsisi ya da başka balık da çıkmayacak. Ayrıca dolgu alanı köyleri patlatarak çıkan taşlarla yapıyorlar. Bu da binlerce ağacın ve orada yaşayan canlı türlerinin yok olması demek.
“Yomra Tarbzon’un en düz yerlerinden biri. Daha önce doldurdukları alan şu anda çok katlı binalarla doldu. Boş kalan yeri de doldurup Karadeniz’in hırçın dalgaları eşliğinde nasıl golf oynayacaklarını da bilemiyoruz.”
Karadeniz Sahil Yolu için doldurulmuştu
Trabzon’un sahil şeridi Karadeniz Sahil Yolu için tamamen dolgu alan yapılmıştı. Yomra ilçesinde yolun deniz tarafında kalan kısmında yıllar içinde çok katlı binalar yükseldi.
TIKLAYIN - "Doğa, Karadeniz Sahil Yolundan İntikamını Alıyor"
İlçenin doğu tarafında kalan Sancak Mahallesi içinde ise halkın da denizi görebileceği liman kısmı vardı. Başkan Sarıoğlu dolgu alanın buraya yapılacağını belirtti.
Golfun tarihi Doğada özel olarak yapılmış çim bir sahada golf sopaları ve küçük sert bir topla oynanan oyunun amacı, sahada belirlenmiş 18 çukuru golf topuna en az vuruşu yaparak tamamlamaktır. Bir görüşe göre golf ilk olarak 1300’lü yıllarda Çin’de oynanmış, Orta Çağ’da tüccarlar tarafından Avrupa’ya taşınmış. Başka bir görüşe ise Milattan Önce (MÖ) Avrupa’da modern bir oyun olarak ortaya çıkmış ve “paganica” adıyla oynanmış. Zamanla İskoçya da yayılan oyun burada “milli oyun” olarak benimsenmiş ve o dönemki İngiltere Kralının kurduğu golf kulübü ile İngiltere’de de yaygın bir oyun olarak oynanmaya başlamış. Golfun ilk şampiyonası İskoçya’da düzenlenmiş. Türkiye’de golf Türkiye’de ilk golf sahası 1895’te Batılılaşma süreci kapsamında İngiliz Büyük Elçisi tarafından açıldı. Daha sonra İzmir’de ikinci saha da açıldı. Turizm Bakanlığı 1990'da Antalya Belek ormanları bölgesini "Turizm Bölgesi" ilan etti. Turgut Özal'ın başbakan olduğu 1989-1993 arası yıllarda dördü Antalya, ikisi İstanbul'da olmak üzere toplam altı golf sahası açıldı. AKP iktidarıyla beraber spor yeni bir sürece girdi. Turizm Bakanlığı ve Türkiye Golf Federasyonu'nun desteğiyle yeni golf sahaları ve teşvikleri ihaleleri yapıldı. Bu dönemde Antalya, Belek’te inşa edilmek istenen yeni golf sahalarına karşı sivil toplum örgütleri ağaçların kesilmesi ve kimyasal kirleticilerin kullanılması nedeniyle birçok eylem yaptılar. Ancak caretta caretta üreme ve aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük fıstık çamı alanı olan Belek ormanları koruma kararlarına rağmen 2007'den beri golf sporunun Türkiye’deki merkezi haline geldi. |
(TP)