Devlet üniversitelerinde resmi statüye sahip sayılı LGBTİ+ topluluklarından biri olan Queer Deer, onuncu yılında kapatıldı.
Üniversitenin Etkinlik Komisyonu, topluluğun sene içinde düzenlediği etkinlik sayısının yeterli olmadığını gerekçe göstererek Kuir Araştırmaları Topluluğunu kapattı.
KAPATILDIK LUBUNYA!
— Hacettepe Kuir Araştırmaları | BÜLGBTİ+ (@QueerDeerr) September 21, 2023
Uydurma sebeplerle Hacettepe Rektörlüğü tarafından on yıllık topluluğumuzun kapatıldığını bugün öğrendik.#KapatmaklaBitmeyiz pic.twitter.com/Y6nn22lnVV
Resmi statülerinin elinden alındığını bugün üniversiteye çağrılarak öğrenen öğrenci topluluğunun başkanı Melis, deprem sonrası uzaktan eğitime geçmiş bir üniversitede “yeterli sayıda” etkinlik düzenlenmemesinin kapatılma gerekçesi olarak bildirilmesine isyan ediyor.
unikuir.org'un haberine göre, etkinlik Komisyonu kararında, topluluğun “1 yıl boyunca stant ve tanışma toplantısı hariç, tüzüklerindeki amaçlarına uygun etkinlik” yapmadığını söylüyor. Kararın dayandığı yönergeye göre bir topluluğun yıl içinde en az iki kez etkinlik düzenlemesi gerekiyor. Oysa topluluğun, üniversite engellediği için düzenleyemediği etkinlikleri var.
Melis şöyle diyor:
“Uzaktan eğitim sebebiyle etkinliklerimizi çevrimiçi düzenledik. Ben Zoom etkinliği için okuldan izin alan topluluk duymadım. Bizi aktif olmayan bir topluluk gibi gösterip karar çıkartmışlar, ama daha iki gün önce etkinlik için başvuru yaptık. Daha önce başvurumuzu bile kabul etmedikleri etkinliklerimiz var. 500’den fazla üyesi olan bir topluluğu, geçen sene ortada yokmuş gibi gösteriyorlar.”
“Yıllardır uygulanmayan bir kural, bizi kapatmak için işletiliyor”
“Yüz yüze eğitimi sonlandırdılar, depremden etkilenen arkadaşlarımız vardı, kimseden yapmalarını beklemedikleri yüz yüze etkinlikleri biz nasıl düzenleyecektik?” diye soran Melis, yıllardır kampüste etkinlik yapmamasına rağmen hala resmi statüye sahip olduğunu bildiği toplulukları sayıyor.
Hacettepe Üniversitesinde 150’den fazla öğrenci topluluğu yer alıyor. Salon kapasitesinin yetersizliği sebebiyle etkinlikten aylar önce başvuru yapmak gereken kampüste, bu kuralın uygulanması mevcut şartlar altında mümkün görünmüyor.
Melis, kararın çıktığı komisyondaki tartışmalardan haberdar olduklarını ve topluluğun kapatılmasına yönelik itirazlara verilen cevabın akıl almaz olduğunu söylüyor. LGBTİ+ topluluğu oldukları için kapatıldıklarını kanıtlayan sözleri aktaran Melis, Kuir Araştırmaları Topluluğunun maruz kaldığı baskıları hatırlatıyor:
“Komisyon toplantısında, ‘Boğaziçi’nde ve ODTÜ’de LGBTİ+ topluluğu var, onların da resmi statüsü yok.’ denmiş. Kurulduğu 2013 yılından beri resmi statüye sahip bir öğrenci topluluğun kazanımlarından böyle kolayca vazgeçmesini kabul etmesi bekleniyor, inanılmaz.
Zaten, yıllardır topluluğu çalıştırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. 2018 ve 2021 yılları arasında, Ankara’daki hukuksuz etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek kampüste stant açmamıza izin verilmemişti.
Üçüncü yılın sonunda artık ‘Biz bu stantı açacağız’ deyip, zor da olsa direnerek 2022’de oryantasyon haftasında kampüste diğer toplulukların yanında yerimizi aldık. Hatta sonrasında kazanımlarımız devam etti ve bizi şu an kapatan komisyona üye bile verdik."
"Sonrasında öğrenci topluluklarının bağlı bulunduğu birimle aramız daha iyiye gitti; ancak bir kez de üç topluluk bir araya gelip bir etkinlik serisi hazırladık; etkinlik başvurumuza cevap bile vermediler. Etkinliklik başvurumuzu görmezden gelip, etkinlik yapmadınız diye Etkinlik Komisyonu topluluğu kapatıyor.”
Hacettepe Üniversitesinde Öğrenci Etkinlik Komisyonu, Rektör tarafından görevlendirilen bir Rektör Yardımcısının başkanlığında yürütülüyor ve 9 üyeye sahip.
Bu üyelerden 4’ü üniversite yönetimine mensup. Üye sayısının salt çoğunluğu ile karar alan komisyonda bulunan beşinci üye ise Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı. Üniversitelerin öğrenci konseylerinin seçilme esasları 13 Haziran 2020'de Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile kökünden değiştirilmişti. İlgili yönetmelik, üniversite öğrencilerinin iradelerini yansıtma konusunda son derece yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilmişti.
Topluluk dava açmaya hazırlanıyor
Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu, kararının kendilerine bildirilmesinin hemen ardından bir basın açıklaması yayınlayarak yargı yolu dahil her alanda hak arayışını sürdüreceğini ve on yıllık kulüplerinin kazanımlarından vazgeçmeyeceğini #KapatmaklaBitmeyiz etiketi ile duyurdu.
LGBTİ+ görünürlüğünü ve örgütlenmelerini hedef alan nefret siyasetinin son örneği olarak kapatıldıklarını vurguladıkları basın açıklamasında topluluk, kamuoyunu dayanışmaya çağırdı:
“Yönergelerle ve hukuksuz resmi kararlarla meşrulaştırmaya çalıştığınız nefretiniz, lubunya mücadelemizi durduramaz. Resmi olalım ya da olmayalım Queer Deer eskisinden de güçlü bir şekilde burada! Lubunyalarla başa çıkamazsınız!
Tüm demokratik kamuoyunu bu süreçte bizi yalnız bırakmamaya, mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz.”
(EMK)