Fotoğraf: AA (Arşiv).
Son gelişmeye göre, bu yıl Hac'a gitmek isteyenlerin aşı olması gerekecek. Hindistan Hac Komitesi (HCI), iki doz COVID aşısı olmadan hiç kimsenin yıllık Hac hacına gitmesine izin verilmeyeceğini söyledi.
Buna atıfta bulunan HCI CEO'su Maqsood Ahmed Khan, Cidde'deki Hindistan Başkonsolosluğu ve Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'nın son direktiflerinin ardından bunu duyurdu.
Geçen yıl iptal edilmişti
Geçen yıl Suudi Arabistan da Hac'ı gerçekleştirmek için yabancıların girişini iptal etmişti.
Bu bu yıl 17 Temmuz'da kutlanacak olan ziyaret takvimi için Khan, "Hintli hacılar Hac-2021'i gerçekleştirirse, gidiş Haziran ortasından başlayacak" dedi.
Hindistan'daki yeni varyant
Bununla birlikte, şu an itibariyle, Hac hacının statüsüne ilişkin Suudi Arabistan yetkililerinden henüz resmi bir iletişim bulunmadığını ve tüm sürecin onların onaylarına tabi olacağını da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz yıl, Temmuz ayı sonlarında COVID-19 salgınının zirveye ulaştığı dönem olduğundan, hac yolculuğu Hindistan'dan gelenler için sınırlarının dışında kaldı.
Hindistan şu sıralar yeni bir koronavirüs varyantıyla dünyanın en yüksek vaka ve ölü sayılarının yaşandığı ülkeler arasında ilk üçte.
Çifte (duble) mutasyona sahip olan yeni varyantın, yeni bir enfeksiyon dalgasını beslediği düşünülüyor. Asya ülkesi şimdiye kadar 14 milyondan fazla Covid vakası ve 174 bin 300'den fazla ölüm bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid'deki teknik baş sorumlusu Maria Van Kerkhove Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Bu varyantı takip ediyoruz, dünyadaki diğer varyantlarda görülen mutasyonlardan ikisine birden sahip olması endişe verici" dedi.
"Çifte mutasyon" varyantı nasıl çıktı?
B.1.617 adı verilen yeni varyant, başlangıçta Hindistan'da E484Q ve L452R olmak üzere iki mutasyonla tespit edildi. Van Kerkhove'ye göre, ilk olarak geçen yıl Hindistan'daki bir bilim insanı tarafından rapor edildi.
- NOT: Virüsler, evrimsel biyolojinin bir parçası olarak her zaman mutasyona uğrar. Bazı mutasyonlar virüsü zayıflatırken diğerleri daha güçlü hale getirerek daha hızlı çoğalmasını veya daha fazla enfeksiyona neden olmasını sağlar.
(PT)