RSF: "Özgürlüklerde geriye gidiş"
Merkezi Paris'te bulunan uluslar arası basın kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İç Güvenliğe İlişkin Yönelim ve Programlama Yasası (LOPSİ) olarak bilinen söz konusu düzenleme ile ilgili İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'ye bir mektup gönderdi. RSF, "ifade özgürlüğü alanında verilen onlarca yıllık emeğin yok edildiğini" savundu.
"Güvenlik adına son atılan adımı kınıyor, söz konusu yasa tasarısı ile bireysel ve toplu özgürlüklerde yaşanacak geriye gidiş konusunda sizi uyarıyoruz" diyen RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, daha önce oylanan, şahsi ve toplu özgürlüklere zarar veren düzenlemelere de dikkat çekti.
Bu düzenleme ilk değil
Meclis'te bu yönde yapılan çalışmalara tepki gösteren RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, tepkisini şu şekilde dile getirdi :
* Kişinin en temel ve Anayasal hakları, Kasım 2001'de Fransa Meclisi'nde kabul edilen Günlük Güvenlik Yasası (LSQ) ve Avrupa Parlamentosu'nda 30 Mayıs'ta benimsenen ve İletişim Verilerinin Korunmasına Dair Genelgenin gözden geçirilmesini öngören düzenleme ile zaten önemli bir derecede sınırlandırıldı.
"Sokak serserisi" veya "potansiyel terörist"
* Bu yasal çalışma, ifade özgürlüğünün yerleşmesi ve korunması adına onlarca yıldır verilen emeği yok etmekten başka bir işe yaramayacak.
* Tüm insanların izlenmesi yoluyla yaratılan genel kuşku ortamı yüzünden her bir vatandaşa sokak serserisi veya potansiyel terörist gözü ile bakılacak; profesyonel ya da özel, her tür haberleşmenin mahremiyeti ve ifade özgürlüğü hakkı saldırı altında olacak.
Verilere el konabilecek
* İnternet bağlantısı aracılığıyla gönderilen her tür verinin, örneğin her tür elektronik mesajı alıp gönderme aşamalarında, rahatlıkla polis ve jandarmaca incelenebilir olması bakamından kuruluşumuz, özellikle gazetecilere ait haber kaynaklarının gizliliğinin ne şekilde sağlanacağını sorgulamaktadır.
Erişim ve el koyma
* Bir başka üzüntü de, yasanın, soruşturmaya katılan polise, hakim izniyle bilgisayar dosyalarına doğrudan erişim ve soruşturmayı aydınlatabilecek bilgi ve verilere el koyma hakkı tanımasıdır.
* Bu yetki ile söz konusu olan, polisler için servis sağlayıcılara ait sunucularda (servör) "arama yapma" hakkıdır. Bu yolla da, kullanıcı bağlantılarındaki "log"lar üzerinden otomatik olarak bilgilere el koyulabilmesidir.
RSF: "Kıstaslarını koy"
RSF İçişleri Bakanı'ndan şunları talep etti :
* İnternet bağlantısıyla verilere erişecek yetkililer için, "verilere el koyma" aşaması dahil belirli kıstaslarının ortaya konulsun;
* Yeterli sayıda uzman hakim ve savcının oluşturduğu bir kurul aracılığıyla, soğukkanlılık ve tarafsızlıkla, polisin ve jandarmanın soruşturma ve "bilgiye el koyma" isteğinin birlikte değerlendirilmesi sağlansın. (EÖ/BB)