Atölye BİA’nın 2020 Güz Dönemi Programı Temel Gazetecilik Atölyesi’nde bugün Pınar İlkiz bizlerleydi.
Birer gün arayla 30 Kasım'a kadar sürecek atölyeye, farklı ülke, şehir ve üniversitelerden 12 kişi katıldı. Güz Dönemi Programı Aralık ayında da gerçekleşecek.
TIKLAYIN - Atölye BİA Güz Dönemi Programı'na başvurular devam ediyor
"Karakter limitlerini aşmayın"
İlkiz oturumunda;
* Üretilen haberlerin sosyal medyadaki servis metinleri nasıl olmalı?
* Neler öne çıkarılmalı?
* Etiket kullanımı ve etiketleme, ne zaman, ne kadar?
* Bir haberin içinden infografik, video içeriği nasıl çıkarılır? başlıklarını anlattı.
Mecraların sunduğu karakter limitlerinden bahsederek başlayan İlkiz, "Bu karakter limitlerinin aşılmaması gerekir" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu limitler aslında sizin karşıdaki kullanıcıyı yakaladığınız noktadır. Kullanıcıyı çektiniz çektiniz, çekemezseniz pas geçmiş olursunuz. Pas geçmemek için de, içeriklerinize spot çıkartmalısınız. İçeriden bir şeyi çekip spota çıkartmak, kullanıcıyı çekmeniz için daha etkili bir yöntemdir.
"Sosyal medyanın sunduğu olanakları, insanlara haberi servis ederken etkin bir şekilde kullanırsanız ve haberin sosyal medyadaki servis edilme şekli kişiyi haberin devamını okumaya itmişse bu başarılı bir kullanım olmuş demektir.
"Kullanacağınız mecranın sunduğu özellikleri bildiğinizden de emin olmanız gerekir. Bu iletişim stratejinizi etkili şekilde kullanmanızı da sağlar.
“Mecraları etkili kullanın”
İlkiz, tweetlerde hashtag nasıl kullanılmalı, ne zaman ve ne kadar kullanılmalı üzerinde durdu.
“Mecraları etkili kullanın. Mecranızda insanlara fikirlerini sorun ve konuşacakları alanlar açın” diyen İlkiz, mecraların nasıl etkili kullanılacağına dair başarılı örnekler gösterdi.
Etkin bir haber tweetinin nasıl oluşturulacağı üzerine konuşuldu ve haber tweeti hazırlamak için uygulama yapıldı.
Twitterda yer alan listelerden de bahseden İlkiz, “Kendi haber listelerinizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca eklendiğiniz listeleri de kontrol edin. Edin ki doğru listelerde yer alıp almadığınızı görün" dedi ve içerik servisiyle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
Nasıl servis etmeliyiz?
* Twitter ‘an’ları kullanın.
* Mecralarda başarılı örneklerinizi kendiniz oluşturabilirsiniz.
* Görüntülenme ve etkileşim oranlarınızı kontrol ederek, içeriklerinizi geliştirebilirsiniz. Amacınız etkileşim oranını arttırmak olsun.
* İçeriği servis ederken şehir adlarını etiketlemeyin.
* Etkili olmayacak kelimeleri hashtag yapmayın.
* Bazı içeriklerde kullandığınız etiketler size özel olsun. Diğer türlü içeriğiniz başka kaynakların içeriğiyle karıştırabilir.
* İçeriği servis ederken görsel boyutlarına dikkat edin.
İlkiz gazetecilerin kullanabileceği kolaylaştırıcı uygulamalardan da bahsetti.
Daha sonra katılımcılarla Atölye BİA'da yazılan haberler üzerinden servis metni hazırlama çalışması yapıldı. Hazırlanan gönderiler üzerinden değerlendirmeler yapıldı.
(SO)
Pınar İlkiz hakkında
2004'te İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. İletişim Bilimleri'nde yüksek lisans yaptı. Bir süre fotoğrafçılık ile hayatını idame ettirdi. Sevin Okyay'a asistanlık yaptı. Daha sonra fotoğraf editörü olarak çalıştı. Ardından Taraf gazetesinde dış haberler bölümünde çalışmaya başladı. Aynı dönemde düzenli olarak gazetenin kültür-sanat ekinde ve arada kültür sanat sayfası için yazılar yazdı, röportajlar yaptı. Daha sonra ntvmsnbc'de yaşam sayfasının editörü oldu. Bunu NTV Yayınları'nda kitap editörlüğü takip etti. Dört yıl Uluslararası Af Örgütü'nde, önce Medya ve İletişim Koordinatörü, ardından Dijital Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. Bütün bu maceranın sonunda 2015 yılında sadece sivil toplum kuruluşları ve derneklerle çalışan bir iletişim/kaynak geliştirme ajansı olan Pikan Ajans'ı kurdu. Halen Pikan Ajans'ta İletişim Geliştirme Direktörü.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.