Haberin İngilizcesi için tıklayın
Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi ve Trabzon Halkevi üyesi Berivan Bila, 6 Aralık 2018 Perşembe günü sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek gözaltına alındı ve iki gün sonra tutuklandı.
"Gazetecilik suç değildir" başlıklı yazısıyla cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddia edilen Bila, Trabzon Cezaevi'ne gönderildi. Bila, avukatlarının itirazı sonucu 10 gün sonra serbest bırakıldı.
Cezaevi sürecini bianet'e anlatan Bila, cezaevinde kadınların büyük destek gördüğünü söyledi:
"Kadınlar en büyük yardımcım oldu. Onlar sayesinde cezaevine alıştım. Hiçbirini unutmayacağım. Orada kurulan bir hayat var ve kadnlar orada da üretiyor. Ben de buna kısa bir zamanda da olsa tanıklık ettim."
"Savcının tavrından tutuklanacağımı anladım"
İlk gözaltına alındığında tutuklanacağını düşünmediğini belirten Bila, savcının odasına çıkartıldıktan sonra meselenin büyütüleceğini tutuklanacağını anladığını belirtti:
"Savcının odasına girdiğimde bir danışıklı dövüş olduğunu anladım. Savcının tavırlarından tutuklanacağımı hissettim. Meseleyi büyüttüler ve beni tutukladılar. Yukarıdan bir emirle tutuklandığımı düşünüyorum."
"Gazetecilik yapmaktan vazgeçmeyeceğim"
Türkiye'de çok sayıda gazetecinin gerçekleri yazdığı için cezaevinde olduğunu söyleyen Bila, gerçekleri yazmaktan ve gazetecilik yapmaktan vazgeçmeyeğini vurguladı:
"Biz doğruyu savunmaya, gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Doğruları yazdıkça onlar o rahat koltuklarında oturamayacaklar. Biz gazeteciliğimizle onları rahatsız edeceğiz. gerçekleri yazmak bizim mesleğimizin sorumluluğu. Gazeteciliğimden vazgeçmemi beklemesinler. Doğru olanı yaptım kamu yararına gazetecilik yaptım, yine yapmaya devam edeceğim."
Ödüllü bir gazeteci
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nin 2015 gazeteciliği teşvik ödülünü kazanan Bila, Aydın Doğan Vakfı'nın 2018 29. Genç İletişimciler Yarışması'nda da ikincilik ödülünü kazanmıştı. Orman Bakanlığı'nın fotoğraf yarışmasında da birincilik ödülü almıştı.
BİA Medya Gözlem Raporuna göre, Nisan-Mayıs-Haziran 2018 döneminde 32 gazeteci “hakaret” suçlamasıyla açılan ceza davası kapsamında toplam 77 yıl 4 ay hapis cezası talebiyle yargılandı; dördü toplam 1 yıl 10 ay 5 gün hapse mahkum edildi.
TIKLAYIN - İsim İsim Hapis Gazeteciler
(EMK)