Haberin Kürtçesi için tıklayın
teyit.org “Medya Kullanımı ve Haber Tüketimi: Güven, Doğrulama, Siyasi Kutuplaşmalar” adlı raporunu yayınladı. Türkiye’de medya kullanımı, tüketimi ve algısı üzerine yapılan araştırma, geniş kapsamlı bir alanda birçok veri içeriyor.
Raporun araştırma tasarımı Gülin Çavuş, İpek Şencan, İstatistik Atölyesi, Onur Kalkan, Selin Yıldız; veri analizi Onur Kalkan; tasarımı Işık Evirgen ve redaksiyonu ise Ali Osman Arabacı tarafından gerçekleştirildi.
Araştırma, şu bölgelerdeki kırsal olmayan yerlerde yapıldı: Akdeniz, Batı anadolu, Batı Karadeniz, Batı Marmara, Doğu Karadeniz, Doğu Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu, istanbul, Kuzeydoğu Anadolu, Orta Anadolu.
Haziran-Temmuz 2018 döneminde 1500 kişiyle yapılan çalışma yüzde 95 oranında yüz yüze gerçekleştirildi.
84 sayfalık rapordan göze çarpan veriler şöyle:
Haber takip etmeme sebebi "zaman bulamamak"
Araştırmaya katılanların haber takip etmemek için en çok sunduğu sebep “zaman bulamamak” oldu. Ardından en güçlü sebep ise “yalan-yanlış haberler” olarak gösterildi.
Katılımcıların yüzde 97’si her gün en az bir kere internete bağlandığını belirtirken, sosyal medyaya erişmek için internete girenlerin oranı yüzde 72. Yüzde 62 de haber ve bilgi almak için günde en az bir kere internete giriyor.
Öte yandan, 50 yaş ve üzeri katılımcıların yüzde 44,8’i interneti haber almak ve/veya bilgi edinmek amacıyla hiç kullanmıyor.
Katılımcıların yüzde 91’i haberleri takip ettiğini söylerken, haber takip etmeyenlerin en çok olduğu yaş grubu 20 yaş altı oldu.
Mesajlaşma uygulamalarından haber takibi
Araştırmada katılımcıların haber kaynakları da soruldu. Medya türüne göre “basılı medya”, “görsel medya”, “çevrimiçi medya ve haber uygulamaları”, “sosyal medya” ve “mesajlaşma uygulamaları” olarak beş grupta ele alınan cevaplarda, haberleri takip etmede “her zaman” sıklığında en çok kullanılan ortam yüzde 38’le WhatsApp, Messenger gibi mesajlaşma uygulamaları oldu.
Bunu, sosyal medya platformları yüzde 31,8’le, çevrimiçi medya ve haber uygulamaları yüzde 24’le ve görsel medya (TV kanalları) yüzde 17,5 ile takip ediyor. Gazete, dergi gibi basılı medya ortamlarının kullanım oranlarında ise oldukça düşüş var. Katılımcıların yüzde 31’i basılı medya ortamlarını hiç kullanmadığını belirtti.
En çok takip edilen gazete Hürriyet, izlenen haber FOX
Araştırmada en çok takip edilen haber kanallarına bakıldığında, basılı medya kanalları arasında Hürriyet yüzde 28,5 ile ilk sırada. Onu sırayla yüzde 22,8 ile Sözcü, yüzde 22,5 ile Milliyet takip ediyor.
Görsel medya kanalları arasında ise FOX TV yüzde 33 ile en çok takip edilen haber kaynağı. Ardından yüzde 26 ile CNN Türk ve yüzde 11 ile NTV geliyor.
Çevrimiçi medya kanalları ve haber uygulamaları arasında en çok kullanılan kaynak yüzde 29,9 ile Ekşi Sözlük. Onu yüzde 14,3 ile Mynet ve yüzde 13,6 ile BBC Türkçe takip ediyor. Haber takibi için en çok kullanılan sosyal medya uygulaması ise Instagram oldu.
En çok takip edilen haberler spor ve politika
Araştırmada her gün en çok takip edilen haber türünde ilk sırayı yüzde 55 ile spor ve politika haberleri alıyor. Erkek katılımcılar daha çok spor, ekonomi ve politika haberlerini takip ederken, kadın katılımcılar erkeklere göre bilim, kent-çevre, kültür-sanat ve sağlık haberlerini daha çok takip ediyorlar.
Türkiye’de habere güven ise yine düşük çıktı. Sonuç raporunda, 2013 yılındaki Edelman Güven Barometresi ve Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü 2018 Dijital Haberler Raporu hatırlatılarak Türkiye’de medyaya güvenin düşük olduğu belirtildi. Teyit.org araştırması da bu sonucu doğrular nitelikte.
TIKLAYIN - Türkiye'de Sol Görüşlüler Haberi İnternetten, Sağ Görüşlüler Televizyondan İzliyor
En güvenilmez haber kaynakları basılı ve görsel medya olurken, çevrimiçi haberlere olan güven bir nebze daha yüksek. Araştırmaya göre eğitim seviyesi yükseldikçe medyaya olan güven azalıyor.
* Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
(OI/EKN)