Araştırma bulgularına göre televizyon izleyicilerinin yüzde 68,7'si, düzenli olarak her gün televizyonda haber izliyor.
Kadınların yüzde 58,8'i, erkeklerin yüzde 73,9'u her gün haber izliyor. Ana haber bültenleri izleyicilerin yüzde 78,6'sı tarafından izleniyor.
İzleyicilerin yüzde 43,5'i ise hafta içinde günde 1-2 saat süreyle haber izliyor.
Haberler ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yapıyor
İzleyicilerin yüzde 74.5'i televizyon haberlerinin halkın ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığını, yüzde 59.2'si haberlerin meslek ahlakına uygun olarak hazırlanmadığını yüzde 65.8'i televizyon haberleri hazırlanırken kamu yararı gözetilmediğini düşünüyor.
Haber programları hazırlanırken yayıncıların izlenme kaygısını dikkate almamalarını ya da eğer gerekli ise, belli ölçüler içerisinde izlenme kaygısını dikkate almaları gerektiğini düşünen izleyicilerin oranı ise yüzde 59.2.
Haberler yalan, yanlış, eksik bilgi içeriyor
En önemli haber kaynağı televizyon olan izleyicilerin yüzde 59,8'i televizyon haberlerinin yalan, yanlış ve eksik bilgi içerdiğini düşünüyorlar.
Televizyon kanallarının, kendilerine siyasi ve fikri açıdan uzak olan kişiler ve inançlarla ilgili, kasten olumsuz haber yayınladığı kanaatini taşıyan izleyicilerin oranı ise yüzde 69.
Çocuklar haberlerden olumsuz etkileniyor
İzleyicilerin yaklaşık yüzde 55'i, çocuklarının haber programında yer alan görüntüler nedeniyle, bir şekilde olumsuz etkilendiğini ifade edecek davranışlar gösterdiğini söylüyor.
Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 39'unun bekar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, hemen her ebeveynin çocuklarının haberlerdeki görüntülerden olumsuz etkilendiği fikrine sahip olduğu ortaya çıkıyor.
Tekrarlanan görüntüler ve "az sonra"lar
Televizyon izleyicilerini haber izlerken rahatsız eden konular arasında görüntü tekrarları ve "az sonra" anonsları geliyor. İzleyiciler, görüntülerin tekrar tekrar yayınlanmasından (yüzde 43.3) ve "az sonra" türünde haber sunumundan (yüzde 33.2) rahatsız oluyorlar.
Haberler ülke ve dünya gündemini yansıtmıyor
İzleyicilerin yüzde 58.2'si, televizyon haberlerinde yer alan içeriğin/bilgilerin haber değeri taşıyan konulardan oluştuğuna, yüzde 74.2'si televizyon haberlerinin, haberleri gününde ve zamanında seyirciye ulaştırdığına inanmakla birlikte, yüzde 59.6'sı televizyonlarda yayınlanan haberlerin ülke ve dünya gündemini yeterince yansıtmadığını düşünüyorlar.
Cinsel şiddet konulu haberler rahatsız ediyor
Televizyonda cinsel şiddet konulu (taciz, tecavüz vb.) bir haber yer almasından izleyicilerin yüzde 29.9'u rahatsız olurken, magazin haberleri ve ünlü kişilerin ilişkileri ile ilgili haberlerin yayınlanmasından rahatsız olup kanal değiştirenlerin oranı ise yüzde 19.6.
Siyasetçiler ve ünlülerin birbirlerine yönelik eleştirileri toplumu geriyor
İzleyicilerin yüzde 51.3'ü, siyasetçilerin ve spor kulübü başkanları, sanatçılar gibi tanınmış kişilerin birbirleri ile ilgili olarak sarf ettikleri olumsuz ve eleştirici sözlerin televizyon haberlerinde tekrar tekrar ve defalarca yayınlanmasının toplumun ve siyasetin gerilmesine neden olduğunu, bu tür haberlerin bu anlayışla yayınlanmasını onaylamadıklarını ifade ediyorlar ve belli ahlaki değerlerin de bu yayınlar sırasında gözetilmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Magazin haberleri beğenilmiyor
İzleyicilerin yüzde 18.1'i, haber programlarını, içeriğinde çok fazla magazin haberi olması nedeni ile beğenmediklerini ifade ediyorlar.
Türkiye'yi güç duruma düşürebilecek haberler .
İzleyicilerin yüzde 82.2'si Türkiye'yi uluslararası alanda güç duruma düşürebilecek haber ve görüntülerin verilmesi gerektiğini, ancak tekrar tekrar yayınlanmasının uygun olmadığını ya da haberlerin verilebileceğini, ama görüntülerin yayınlanmaması gerektiğini ifade ediyor.
İzleyicilerin istedikleri haberler
Haberlerde daha fazla yer verilmesi istenen konuların başında ise ekonomi haberleri (yüzde 37.1), siyasi haberler (yüzde 27) ve güncel,toplumsal konular (yüzde 18.3) geliyor. (KÖ/EZÖ)