Bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Okuldan Haber Odasına (OHO) programının ilk gününde "Gazeteciliğe Başlarken" oturumunda bianet editörlerinden Çiçek Tahaoğlu ile Radikal Gazetesi yazarı Pınar Öğünç gazeteci adaylarıyla deneyimlerini paylaştı.
Tahaoğlu: İnternet üzerinden çalışmanın faydası daha fazla
"Hak haberciliği yaparken 'Bilmesem daha kolay yaşarım' dediğiniz şeylerle çok çabuk karşılaşıyorsunuz" diyen Çiçek Tahaoğlu, bu noktada öğrenilenlere duyarsız kalınamadığını, daha fazla insanın sesini duyurma çabasına içine girdiğini belirtti.
Agence France-Presse (AFP) deneyiminden de bahseden Tahaoğlu, haber ajansıyla, alternatif medya arasındaki farkı anlattı:
"Haber ajansında haberleştirmeniz gereken belli bir gündem var. Bu sizi biraz kısıtlıyor. Bu açıdan hak haberciliği yapan ve anaakım dışındaki basın kuruluşlarında gazeteciler haber konuları açısından daha özgür çalışıyor. Fakat uluslararası basında çalışma koşulları çok rahat ve sıcak haber takibi yapmanın heyecanı da çok güzel. Buna karşılık alternatif medyada kendi ilgi konularınızda çalışabiliyorsunuz."
İnternet haberciliğinin önemine de vurgun yapan Tahaoğlu "İnternet üzerinden çalışmanın çok faydası var. Yeni gazeteci adayları için erişilebilir ve kendinizi gösterebileceğiniz, isminizi dolaşıma sokabileceğiniz bir mecra" diye konuştu.
Son olarak "Benim bedenim benim kararım" kampanyasına da değinen Tahaoğlu "Bu kampanya küçük bir girişimin nasıl kitleselleşeceğini bize göstermesinin yanısıra, kürtaj konusunun tartışılma şeklini değiştirdi ve bu konudaki yasal düzenlemelerde geri adım atılmasını sağladı" dedi.
Öğünç: Konularınızı kendiniz oluşturmalısınız
Sözlerine "Benim bedenim benim kararım" kampanyasına değinerek başlayan Pınar Öğünç " Bu kampanyanın önemi konuyu alternatif medya üzerinden ana akıma taşıması oldu" dedi.
"Gazetecilik yaparken okuldakinden daha çok şey öğrendiğim" diyen Öğünç, gazeteci adaylarına deneyim ve önerilerini özetle şu şekilde aktardı:
* CV hazırlarken daha önce yazdığınız yazıları görünür kılmalısınız ve iş başvurusu için gittiğiniz görüşmelerde karşınızdakine, ilerisi için yapabilecekleriniz açısından ipuçları vermelisiniz.
* Gazetecilikten çok şey öğrendim. Bu anlamda "Gazetecilik bir okuldur" sözü gerçekten doğru. Çünkü bilmediğiniz bir konuda bir gece de çok şey öğrenebiliyorsunuz.
* Kendi gündeminizi kendi konularınızı yaratmanız çok önemli. Doğru sorular sorarak, doğru bilgiye ulaşabileceğinizi unutmayın.
* Haberinizi editöre yolladıktan sonra haberinize sahip çıkın, çünkü yazdığınız konuya karşı bir mesuliyetiniz var.
* Haber yaparken yararlandığınız kaynakları ve alıntı yaptığınız kişilerin isimlerini belirtmelisiniz. Ayrıca etrafınızda olup bitenlere dair sinyallerinizi açık tutmalısınız.
* Kendi telefon rehberinizi oluşturmalısınız, düzgün internet taraması yapmalı, arşiv tutmalısınız.
* Kaset çözümlemesi yaparken insanların kendi dertlerini kendi kelimeleriyle anlatmalarına olanak tanımalısınız. (SK)