2021’in ikinci Temel Gazetecilik Atölyesi’ninin altıncı gününde akademisyen Orhan Şener ile habercilikte yeni yaklaşımlar, gazeteci Mehmet Şafak Sarı ile de dijital araçlar üzerine konuşuldu. Atölye katılımcılarının haber taslakları da yeniden değerlendirildi.
Farklı şehir, üniversite ve mesleklerden 13 kişinin katıldığı ve 31 Mayıs’a kadar sürecek atölyede bugün gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz, Bahadır Özgür, Mehmet Şafak Sarı ve akademisyen Orhan Şener bizlerleydi.
"Dijitalde yeni bir dünya inşa ediliyor"
*Orhan Şener
"Dijitalde yeni bir dünya inşa ediliyor" diyen Şener, katılımcılarla dijitalleşmenin neleri değiştirdiği üzerine sohbet etti.
Sosyal medya içerikleri ve haber tüketimiyle ilgili yanlış algılardan bahseden Şener;
- En yaygın sosyal mecraların kullanım oranlarına,
- Türkiye’de en çok ziyaret edilen sitelere,
- Popüler Google aramalarına,
- Sosyal medya kullanımındaki değişimlere,
- En çok kullanılan mecralara, en çok indirilen sosyal uygulamalar ve en yaygın birincil haber kaynaklarına değindi.
"Sosyal medya bir araç. Onu nasıl kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz" diyen Şener şöyle devam etti:
- Trafik getirsin diye değil, bilinirlik için kullanın.
- Mecrayı yeni kitlelere ulaştırmak için kullanın.
- Belli bir imaj yaratmak için kullanın.
- Yeni bir alışkanlık için ilk adım olarak kullanın.
- Yeni bir mecraysa eğer, biraz deneme yanılma, taklit yolunu kullanabilirsiniz
- Hangi mecrada yayınlıyorsanız oraya uygun format ve içerik kullanın.
Youtube ve online video, e-mail bülten kullanımı, podcast, scrollytelling konuşuldu. Şener daha sonra yeni nesil habercilik örneklerinden bahsetti.
Haber atölyesi
Şener’in oturumunun ardından, Temel Gazetecilik Atölyesi süresince katılımcıların hazırlayacakları özel haberler yeniden değerlendirildi, eksik haber unsurları üzerine konuşuldu.
Katılımcıların haber oluşturma süreçlerinin kolaylaştırıcılığını ise gazeteci Ahmet Tulgar, Esra Açıkgöz ve Bahadır Özgür yapıyor.
"Haber atölyesi" oturumunun ardından, gazeteci, iletişim danışmanı ve eğitmen Mehmet Şafak Sarı dijital araçlardan bahsetti.
Gelişmiş arama yöntemleri
*Mehmet Şafak Sarı
Oturumda;
* Aramak-istihbarat
* Sosyal medya
* Pratik araçlar
* Görselleştirme
* Faydalı siteler üzerine konuşuldu.
Sarı, "Mecraları etkili kullanmak için Google arama motorunun da etkili bir şekilde kullanılması gerekiyor. Arama motorlarının sunduğu olanakları elinizden geldiğince kullanın. Arama parametrelerini de kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz. Site parametreleri, ulaşmak istediğiniz içeriği size daha hızlı çıkarır" diyerek Google arama optimizasyonlarını ve farklı arama motorlarını anlattı.
Sarı, gelişmiş arama ve görsel arama yöntemlerini anlattı. TinEye, Reverse Image Search araçlarından bahsetti. Görsellerin montaj olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek çeşitli araçları da gösterdi.
Sarı, Twitter listelerinden bahsetti, liste kullanımının önemini vurguladı
İçerik görselleştirme araçlarından da bahseden Sarı, Google My Maps kullanımını da anlatarak katılımcıların sorularını cevapladı.
(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SO)