Beşiktaş İskelesi'nde hareketliliği ve polisin bir gruba müdahalesini izleyen gazeteci Turgut'un sırtına copla vurulmuştu, hayalarına tekme atılmıştı ve yüzüne de yakın mesafeden biber gazı sıkılmıştı.
Yargıtay C. Başsavcılığı: Somut bir iddia yok
Ancak kendisine bile bile saldırıldığını savunarak şikayette bulunan gazetecinin işi pek kolay olmuyor: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetecinin avukatı Tora Pekin'in İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Çevik Kuvvet Şube Müdürü hakkında yaptığı şikayeti "İşleme koymama kararı" verdi.
20 Haziran 2007 tarihli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararında, "olayda şikayet edilenlerle irtibatlandırılacak, ciddi bulgu ve belgelere dayanan somut bir iddianın bulunmadığı, şikayetin bu yönüyle soyut kaldığı anlaşılmakta" deniyor.
Bunun üzerine Pekin, "kasten insan yaralama" ve "iş ve çalışma hürriyetini ihlal" gerekçeleriyle Danıştay Daire Başkanlığı'na itirazdan bulundu. Hukukçu, başvurusunu Ceza Yasası'nın 86/1, 3-c ve 117/1 maddelerine dayandırdı. İtirazdan şimdiye kadar bir sonuç alınamadı.
Pekin: Hukuk dışı müdahaleler soyut değil somuttur
Müvekkiline bedensel zararı tespit eden iki resmi ön rapor ve de İstanbul Adliyesi Adli Tabipliği'den bir başka rapor da verildiğini belirten Pekin, "1 Mayıs 2007'de yaşanan ve İstanbul Valiliğine bağlı polislerce gerçekleştirilen hukuk dışı müdahaleler de soyut değil somut olaylardır. Bu saldırıların münferit değil sistematik olduğu basın tarafından tüm Türkiye'ye duyuruldu" dedi.
Dilekçesinde Pekin, şikayet edilen üç üst düzey yetkilinin, TCK'daki "Kanunun hükmü ve amirin emri" başlıklı 24. maddesi uyarınca "hukuk dışı polis şiddetinin sorumluları durumunda" olduklarını savundu.
Bu maddeye göre, "(1) Kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez. (2) Yetkili bir merciden verilip, yerine getirilmesi görev gereği zorunlu olan bir emri uygulayan sorumlu olmaz. (3) Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur. (4) Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hâllerde, yerine getirilmesinden emri veren sorumlu olur."
"Kartımı gösterdim ama vurmaya devam ettiler"
1 Mayıs'ta yaşanan polis şiddeti sırasında ondan fazla gazeteci aldığı darbelerden yaralanmış; eylem günü Emniyet güçlerinin bolca sıktığı biber gazından gazeteciler görev yapamaz hale gelmişti.
Saldırı günü Turgut, "Hakan Pastanesi'nden içeri girip içerideki insanları yumruklaya yumrukla dışarı çıkardılar. O sırada 'gazeteye nasıl döneriz' diye düşünüyorduk ki, bize saldırdılar. Saldırdıklarında gazeteci olduğumu söyledim. Kartımı gösterdim ama vurmaya devam ettiler" demişti.
Polis şiddeti, olay günü Beyoğlu'nda gazetecilerin kameralarını yere bırakarak yaptığı bir eylemle; sonrasında da Valiliğe yapılan bir yürüyüşle protesto edilmişti. (EÖ)