"Bu çağrımız mesleğe yeni başlamış bir iletişimciden, en deneyimli gazeteciye kadar herkesedir. Habercilik kurallarına ve meslek ilkelerine gösterilecek saygı, demokrasiye saygı demektir."
İletişim Dekanları: Kitle iletişim araçlarının asıl görevi kamuoyunu bilgilendirmek
"Kitle iletişim araçlarının asıl görevi kamuoyunu bilgilendirmek, olan bitenden haberdar etmektir. Bu gerçek evrensel olarak kabul gördüğü için çağdaş demokrasilerde kitle iletişim araçları saygı görürler ve bu konumlarına uygun sorumluluk taşımaları beklenir" diye başlayan çağrı metninde, şu saptamalar yer alıyor.
Habercilik unutulmuş gibi: "Türkiye'de kitle iletişim araçlarının yöneticilerinin toplumsal sorumluluklarını gözardı etme eğilimi giderek güçleniyor. Bazı yayın organlarında habercilik unutulmuş gibi."
Basmakalıp habercilik anlayışı: "Halkı yakından ilgilendiren pek çok önemli sorun, gazetelerden ve haber bültenlerinden dışlanmış, yurttaşların daha fazla bilgilenmeye gereksinim duyduğu önemli konular ihmal edilmeye başlandı. Toplumun geleceğini belirleyen uluslararası gelişmeler konusunda bile doğru, güvenilir ve bilgilendirici haber alınması neredeyse olanaksız hale geldi. Basmakalıp, yüzeysel ve duygulara seslenen bir habercilik anlayışı geleceğimizi tehlikeye sokar nitelik alıyor."
Sorumlu haberciliğin yerini sorunlu habercilik aldı: "Kitle iletişim araçlarımız haber adı altında, plaj manzaralarını, ünlülerin özel yaşam görüntülerini magazin programlarından ana haber bültenlerine taşıyorlar. Çığırtkanlık inanılmaz boyutlara ulaştı, haber sunma üslupları değişti, sürekli tekrar edilen sahnelerin yer aldığı, suç, şiddet ve cinselliğin sömürüldüğü bir habercilik üslubu geliştirildi. Sorumlu haberciliğin yerini sorunlu habercilik aldı."
Medya yurttaş değil, müşteri/tüketici olarak algılıyor: "Gazete okurları ve televizyon izleyicileri bilgilendirilmesi gereken yurttaşlar değil, sadece müşteri/tüketici olarak algılanıyor, tiraj ve izlenme oranı kaygısı gerçek, doğru, tarafsız haber verme anlayışını ortadan kaldırıyor. Kitle iletişim araçları bilgilendirici, aydınlatıcı habercilik yapmıyor."
İlkelerin gözardı edilmesi, mesleğe güveni zedeliyor: "Habercilik kurallarının ve meslek ilkelerinin gözardı edilmesi iletişim mesleğine duyulan güveni ve saygıyı yok edecek boyutlara ulaşıyor. Bu durum iletişim alanında yetiştirilmeye çalışılan yeni kuşakları da olumsuz yönde etkiliyor. İletişim mesleğinin iyi yetişmiş, bilgi ve beceri düzeyi yüksek insanlar tarafından değil, bilgisizliği, düzeysizliği ön planda tutan anlayışla yürütüldüğü yargısına kapılıyor. Bu gençlerin yetişmesini tehlikeye atan bir durumdur."
28 İletişim Fakültesi'nin dekanlarının belirlediği yürütme kurulunu, Gazi Üniversitesi'nden Korkmaz Alemdar, Kocaeli Üniversitesi'nden Hülya Yengin, Mersin Üniversitesi'nden Selim Aksöyek, Manas Üniversitesi'nden Belma Akşit ve Fırat Üniversitesi'nden Asaf Varol oluşturuyor. (TK)