Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı'nın (UNDP) "Yerel Siyasette Kadın Projesi" kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmasında haberciler, yerel medyada kadın ve erkek imajlarını tartıştı.
Etkinliğe katılan haberciler, Şanlıurfa'da yayınlanan gazeteleri inceleyip fikir alışverişinde bulundu; karar alma mekanizmalarında ve toplumsal çalışmalarda yer alan kadınların medyada yer bulamadığı; kurban ve mağdur kimliğiyle ya da görsel meta olarak yer aldığı görüldü.
Öte yandan, medya kuruluşlarının yayın kurullarında kadınların yer almadığı, haberleri yazanların da genellikle erkekler olduğu belirtildi. Yazar Emine Güllüoğlu, yerel medyayı kadın yazarlarına sahip çıkmadığı için eleştirdi. Haber müdürü Didem Açar ise kadın olduğu için ayrımcılığa uğradığını söyledi.
Etkinlik kapsamında "Çocuğunun kız mı, erkek mi olmasını isterdin?" sorusunu yanıtlayan habercilerin 19'u erkek, 15'i kız çocuk isteyeceğini belirtti. Katılımcılar, erkek çocuk beklentisini ise feodal yapının dayatmalarıyla ilişkilendirdi.
Şahin: Türkiye 109 ülke arasında 101. sırada
UNDP Yerel Siyasette Kadın Proje Sorumlusu Aslı Şahin, Türkiye'nin 2009 yılı İnsani Gelişme Raporu'nda 182 ülke arasında 79. sırada yer aldığını belirtti.
Raporda yer alan Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü'ne (GEM) dikkat çeken Şahin, GEM istatistiklerinde kadınların ve erkeklerin ekonomik ve siyasi yaşama aktif katılım yetenekleri ile ekonomik kaynaklar üzerindeki hâkimiyetinin bazı alındığını söyledi.
"Bu kriter dikkate alındığında Türkiye, GEM istatistiklerinin mevcut olduğu 109 ülke arasında 101. sırada. Sadeci İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bangladeş ve Yemen Türkiye'nin gerisinde kalıyor."
Şahin, hükümetin 2005 yılında hazırladığı "Binyıl Kalkınma Hedefleri Raporu"na göre, Türkiye'nin 2015'te parlamentoda yüzde 17 oranında temsil edilmesini hedeflediğini hatırlattı.
"2007 genel seçimlerinden sonra parlamentodaki kadın mevcudiyeti iki katına çıktı; 50 kadın vekil ile toplam sandalye sayısının yüzde 9.1'ine ulaştı. 2009 yerel seçimleri sonunda belediye başkanlarının sadece binde 9'u, il genel meclis üyelerinin yüzde 3.2'si, belediye meclis üyelerinin yüzde 4.2'si kadın oldu."
Proje hakkında
UNDP'nin Yerel Siyasette Kadın Projesi, yerel karar alma seviyesinde kadınların siyasete katılımını teşvik etmeyi amaçlıyor. "Kapasite Geliştirme Tedbirleri" ile yerel seçimlerde potansiyel aday olabilmesi için kadınları güçlendirmeyi, karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmeyi, kadın ve erkekleri bilinçlendirmeyi hedefliyor.
"Bilinç Artırma Kampanyaları" ise yerel medya aracılığıyla kadın ve erkeklerin aktif oy veren vatandaşlar olarak hakları ve görevleri konusunda bilgilendirilmesini hedefliyor. (GS/SD/BB)