3 Ekim'de gerçekleştirilen ve aralarında iletşim akademisyenleri, gazeteciler, gazetecilik kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu çağrılı 50 kişinin katıldığı kokteylin açılış konuşmasını, BİA Proje Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü yaptı.
BİA'nın yaygın medya yapılanmasının dışında bir üretim temelinde dayanışma oluşumu olduğunu belirten Ertuğrul Kürkçü, yerel medyada politik ve etik olarak doğru ve sorumlu bir habercilik anlayışının geliştirilmesinin önemine dikkat çekti ve BİA'nin kuruluşundan bu güne kadarki çalışmalarını özetledi.
Kürkçü : "BİA devamını sağlayacak kaynakları buluyor "
Kürkçü, BİA'nın asıl zenginliğinin proje çevresinde oluşturulan sinerjiden kaynaklandığını ve BİA haberciliğinin köklerinin yaygın medya için haber değeri taşımayan gerçek sorunları dillendiren kişilerin çabalarında yattığını söyledi.
Kürkçü'nün verdiği bilgiye göre, BİA Projesi önümüzdeki üç yıl boyunca piyasa basınçlarına dayanabileceği yeni kaynakları da sağladı.
"Habercinin El Kitabı" dizisi yayımlandı
BİA'nın yayımladığı "BİA Habercinin El Kitabı" dizisi BİA seminer sunuşları ve tamamlayıcı yazılardan oluşuyor.
"Medya ve Toplum", "Medya, Etik ve Hukuk", "Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya", "Gazetecilik ve Habercilik", "Radyo ve Radyoculuk" başlıkları ile yayınlanan beş kitabın tanıtımını ise, bu kitapları derleyicisi Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi ve BİA Eğitim Danışmanı Sevda Alankuş yaptı.
Kitapları Sevda Alankuş derledi
"Medya ve Toplum" başlıklı dizinin ilk kitabında, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Halil Nalçaoğlu, Ayşe İnal ve Beybin D. Kejanlıoğlu, Mine Gencel Bek, Sevda Alankuş ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Nilgün Gürkan'ın yazıları bulunuyor.
"Medya, Etik ve Hukuk" başlıklı ikinci kitap ise, Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Süleyman İrvan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Ragıp Duran ve BİA Hukuki Destek Birimi Danışmanı avukat Fikret İlkiz seminerlerde yerel ve bölgesel medya temsilcilerine aktardıkları seminer sunuşlarından oluşuyor.
"Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya" başlıklı kitabı ise, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Ümit Atabek, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi S.Hakan Tuncel, Cumhuriyet gazetesi haber müdürü Hakan Kara, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Murat Karaduman ve gazeteci-BİA Web sitesi teknik sorumlularından Nihat Halıcı'nın çalışmaları oluşturdu.
"Gazetecilik ve Habercilik" başlıklı kitap, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Çiler Dursun, Ragıp Duran, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi İncilay Cangöz, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Esra D. Arsan, yazar, fotoğraf sanatçısı ve Fotoğraf Vakfı Kurucu üyesi Özcan Yurdalan, Cumhuriyet gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Sucu ve Radikal Ekler Genel Yayın yönetmeni ve Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Tuğrul Eryılmaz'ın seminerlerde sundukları bilgileri içeriyor.
"Radyo ve Radyoculuk" başlıklı dizinin son kitabını, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Nilüfer Timisi, Tuğrul Eryılmaz, Ragıp Duran, Cumhuyet Dergi Yayın yönetmeni ve TRT eski radyo habercisi İpek Çalışlar, Beybin D. Kejanlıoğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye muhabiri ve BİA Hukuksal Destek Birim Sorumlusu Erol Önderoğlu ve Spiker ve "Türkçe'yi Güzel Konuşma ve Okuma Kılavuzu" yazarı Ülkü Giray kaleme aldılar.
Eğitim programları iki basamaklı yapıldı
Kitaplara kaynak oluşturan iki basamaklı "BİA Yerel Medya Eğitim Programları"na toplam 35 kent ve ilçelerinden yerel medya çalışanları katıldı. Programların birinci basamağı 2001'de 9 kent merkezinde, 58 gazete, 51 radyo, 12 radyo-TV, 18 TV, 1 haber ajansı, 1 online gazeteden 270; ikinci basamağı ise 2002 sonu ve 2003 başında 5 kent merkezinde, 87 radyo, 82 gazeteden 213 yerel habercinin katılımıyla gerçekleştirildi.
31 akademisyen ve haberci katıldı
"BİA Habercinin El Kitabı" dizisi, 31 iletişim akademisyeni ve kıdemli habercinin bu eğitim çalışmalarının konusunu oluşturan seminer ve atölye çalışmalarında yaptığı sunuşlar ile bu sunuşlar sonrasında gerçekleştirilen tartışmalardan derlendi.
Bu dizi ile akademisyenlerin, üniversite öğrencilerinin, medya kuruluşlarında çalışan iletişimcilerin bilgilerini tazeleyecekleri, geçerli "habercilik" anlayışı ile alternatif düşünceler arasındaki tartışmalara dahil olacakları ve iletişim/habercilik dünyasının yenilenmesine katılacakları bir kaynak oluşturduğumuzu umuyoruz.