Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) çağrısıyla yaklaşık 200 gazeteci, “yıpranma hakları”nı geri çeken "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik Öngören Tasarı”ya karşı yürüyüşlü protesto gerçekleştirdi
Eylemle, 30 yıldır yürürlükte olan gazetecilerin, yoğun ve stresli çalışma ortamı, meslek hastalıkları gibi gerekçelerle, en fazla beş yıl erken emekli olmalarını sağlayan yıpranma hakkı”na sahip çıktılar.
Gazeteciler: “Meclis yıpratma yeri değildir”
Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Postanesi’ne kadar yürüyüş yapan haberciler, alkışlar ve “Meclis yıpratma yeri değildir”, “Yıpranma hakkımız imtiyaz değildir”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarıyla girişimlere son verilmesini talep ettiler.
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Basın-İş Sendikası’nın da destek verdiği eylemde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yöneticilerinden Alper Taş, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Cumhuriyet gazetesinden Güray Öz, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz ile Nazım Alpman de vardı.
İpekçi: Gerekirse yine sokağa dökülürüz
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Galatasaray Meydanı’nda yaptığı açıklamada, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam Meclisteki bütçe görüşmeleri sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten gazetecilerin talepleri doğrultusunda düzenleme yapılması için talimat verdiğini, gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.
Tasarıyla ilgili bianet’e bir açıklama yapan İpekçi, bu hak dışında tasarıda tüm emekçi haklarında geriye gidişe işaret eden, emeklilik aylık bağlama oranlarının düşürülmesi ve sağlık hizmetleri karşılığında pay ödenmesi, emzirme ve ölüm yardımlarında kısıtlamaya gidilmesi gibi çok sayıda sakıncalı yönleri bulunduğunu söyledi.
Eser: Haftada 60 saat çalışıyoruz, dövülüyoruz, mesai yok
“Rehavete kalmaya gerek yok” diyen İpekçi, belki tüm bu yönler için gerekirse yine sokağa döküleceklerini, bu hakkın bir imtiyaz değil, işverenin ödediği primler karşılığında şimdiye kadar sağlanan bir hak olduğunu ifade etti.
TGS İstanbul Şube Başkanı Gürsel Eser de, “Haftada 60 saat çalışıyoruz, fazla mesailerimiz ödenmiyor. Polis şiddeti görüyoruz, savaşta ilk hedef olanlardanız. Kanser, kalp krizi gibi meslek hastalıklarını yaygın şekilde yaşıyoruz. Türkiye halkının iradesi TBMM ise, binlerce insanın yıpranma hakkını elinden alıyor” diye konuştu.
Erinç: Bu dayanışma sonuç getirir
Eylemde bir konuşma yapan TGC Başkanı Orhan Erinç de, “Bu dayanışmanın girişimi sonlandıracağına yürekten inanıyorum” dedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Türkiye, bilgi alma hakkının gereği olarak yasanın kazanılmış haklara yönelik saldırılarından haberdar oluyor. DİSK olarak, habercilerin bu mücadelesinin yanındayız” diye konuştu.
Haber-Sen yetkilisi Mehmet Demir, “AKP iktidarı bütün emekçilerin haklarına göz dikmiş durumda. Sendikamıza bağlı postane çalışanlarının da hakları gasp ediliyor” dedi.
Gül, Erdoğan ve Toptan’a mektup gönderildi
Basın açıklamalarının ardından TGS yetkilileri, Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’a konuyla ilgili bir mektup gönderdiler.
TGC ve TGS dahil 12 meslek kuruluşunun oluşturduğu Gazeteci Örgütleri Platformu da, hükümetten söz konusu girişimlerine son verilmesini talep etmişti. (EÖ)
* Fotoğraflar: Hüseyin Özdemir