Ucuz elektrik bahane edilerek TRT'nin sesinin kısılmaya, ekranlarının karartılmaya çalışıldığına dikkat çeken Haber-Sen, "Eğer amaç elektriği ucuzlatmaksa hükümet yüzde 18 olan KDV oranını düşürsün" dedi.
"Hortumcularla pazarlık yapanlar TRT'nin sesini kısıyor"
Açıklamayı Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş basın emekçileri ve TRT çalışanlarına hitaben okudu.
Kamu yayın kuruluşları bulunan ülkelerinin tamamında TRT gibi kuruluşların finansmanının kamudan sağlandığını vurgulayan Haber-Sen tepkisini şu tespitlerle ortaya koydu:
* Banka hortumcularına halkın milyarlarca doların bağışlamak için pazarlık yapanlar, vergi yüzsüzlerini affetmek için çaba harcayanlar, ucuz elektrik bahanesiyle halkın, TRT'nin sesini kısmaya, ekranlarını karartmaya çalışıyorlar.
* Türkiye'de elektriğin niçin pahalı olduğunu herkes biliyor. Elektriğin önemli bir bölümü pahalı ithal edilen doğalgaz ile üretiliyor, alternatif enerji kaynakları kullanılmıyor, dünya ortalamasının kat kat üzerinde olan kayıp ve kaçağın düşürülmesi konusunda hiç bir çalışma yapılmıyor.
"Sorumlu TRT değil, yanlış enerji politikaları"
* Elektrik tüketiminden alınan ve çeşitli yerlere aktarılan paralar, yüksek KDV oranı varken halkın haber ve bilgi edinme özgürlüğünün garantisi olan TRT payı aylardır tartışılıyor.
* Türkiye'de elektriğin pahalı olmasının nedeni TRT değil, yıllardır uygulanan yanlış enerji politikalarıdır. Eğer amaç elektriği ucuzlatmaksa hükümet yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını düşürsün.
* İçinde bulunduğumuz bu ortamda kamu yayın kuruluşlarına, TRT'ye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Çünkü neredeyse tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kitle iletişim araçları birkaç sermaye sahibinin elinde toplandı.
"Kaynaklara hükümet müdahale edemez"
* Kamu yayın kuruluşları bulunan ülkelerini tamamında bu kuruluşların finansmanı kamudan sağlanır. İsviçre, Yunanistan, Almanya, İngiltere, Avusturya ve Hollanda'da Türkiye'dekine benzer bir şekilde kamu yayın kuruluşları kamu kaynakları ile finanse edilir.
* Bütün bu gerçekler ortadayken hükümet ne yapmak istiyor?
* Ayrıca bu kaynaklar hükümetin kontrolü dışındadır, yani hükümet müdahale edemez. TRT'ye yasa ile verilmiş görevler vardır. Bu görevleri yerine getirmek için TRT, 7 televizyon kanalı 4 radyosu ile Amerika'dan, Avustralya'ya, Avrupa'dan, Asya'ya dünyanın dört bir yanına yayın yapmaktadır.
* TRT'nin arkasında hiçbir sermaye grubu, holding ya da banka yoktur. TRT'nin tek finans kaynağı kamudur. Bu zorunludur, çünkü TRT kamu hizmeti üretiyor.
* TRT harcamalarını Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına ulaşan yayınları için yapmaktadır. Elektrik payı ile "doğrudan" gelire sahip TRT, bu sayede kısmen de olsa mali özerkliğe sahiptir.
* Yapılmak istenen elbette ki, tasarruf değildir, yapılmak istenen tasarruf kandırmacası altında "doğrudan" gelirini keserek, TRT'yi her kör kuruş için iktidara muhtaç etmektir.
* Böylece hükümet sadece kadro isteklerini değil, yayın içeriklerine ilişkin taleplerini de TRT'ye kabul ettirecektir. Unutmayalım Türkiye'de ucuz elektrik kadar TRT yayınlarına da ihtiyaç var.
* TRT'nin yayın içeriklerine ve yönetim anlayışına ilişkin sendikamızın her zaman eleştirileri olmuştur. Bunlar devam etmektedir. Ancak şunu bilmekteyiz ki, bu sorunlar TRT'nin tam özerkliğe ve demokratik bir yapıya kavuşturulması ile çözülebilir.
* Eğer TRT kendisine aktarılan kaynağı iyi kullanmıyor ve israf ediyorsa bu önlemenin, denetlemenin yolları vardır. Eğer varsa, israfı, savurganlığı önlemenin yolu TRT'nin gelirini keserek ekranlarını karartmak değildir.
* AKP iktidarının planı TRT'yi mali açıdan boğarak acilen boyunduruk altına alma, borazanlaştırma,eritme, tüketme, ilkelerinden vazgeçirme planıdır.TRT'yi susturmak isteyenlerin amacı halkımızı televole kültürüne teslim etmektir.Bu oyun bozulacaktır. Bu ülkenin aydınlık insanları,bu oyunun sahnelenmesine izin vermeyeceklerdir.(NK/BB)