Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TRT'de açığa alınan 300, RTÜK'te açığa alınan 29 personel hakkında soruşturma başlatması üzerine TRT’de örgütlü KESK’e bağlı HABER-SEN açıklama yaptı.
"TRT'de cadı avı başlatıldı"
"TRT'de cadı avı başlatıldı" denen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Darbeye, darbecilere karşı kameraların önünde özgürlük ve demokrasi nutukları atanlar özgürlük ve demokrasiyi sadece kendileri için istediklerini kısa sürede gösterdiler.
“Tüm kurumlarda olduğu gibi TRT’de 'darbecileri temizliyoruz' maskesinin altında muhalif tüm kesimleri temizleme harekâtı başlatıldı.
“Sendikamızın TRT’de cemaat kadrolaşmasına karşı verdiği mücadele sadece TRT yöneticileri tarafından değil tüm kamuoyunca da bilinmektedir.
“2001 yılından bu yana Sendikamızın üyesi olan, her türlü baskıya mobbinge rağmen sendikamızdan istifa etmeyen çok sayıda üyemiz de yürütülen soruşturma kapsamında açığa alındı.”
"TRT yönetimi gerekçeleri açıklamalı"
“TRT yönetimini hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz” denen HABER-SEN açıklamasında, açığa alınanlar arasında yöneticileri Mehmet Demir olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Mehmet Demir’in politik alandaki mücadelesinin en önemli noktalarından birisi darbelere karşı mücadeledir.
“Mesleki, politik ve sendikal duruşu herkes tarafından bilinmesine rağmen Mehmet Demir’in 'darbecileri temizliyoruz' iddiasıyla başlatılan süreç kapsamında açığa alınmasının gerekçesi nedir?
“TRT yönetimi, başta Mehmet Demir olmak üzere üyelerimizin hangi gerekçeyle açığa alındığını, ne gibi bağlantılarının tespit edildiğini açıklamalıdır?
“Ön soruşturma dahi yürütülmeden doğrudan açığa alınan kamu emekçilerinin hukuksuzca işten atılarak cezalandırma yoluna gidileceği görülmektedir.”
"Soruşturmalar hukuka uygun yürütülmeli"
“Darbe girişimi hukuk-yargı yolunun kapatılması ile kamu emekçilerinin iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasının dayanağı haline getirilmek istenmektedir” denen açıklamada hiçbir hukuki gerekçe ileri sürülmeden çalışanların açığa alınmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
HABER-SEN başta hükümet olmak üzere TBMM’deki siyasi partileri herkesin temel hak ve hukukunun korunmasını ve soruşturmaların evrensel hukuk ilkeleri içerisinde kalınarak yürütülmesini sağlamaya çağırdı.
KESK’in ve bağlı sendikaların, darbe karşıtı bir tutum aldığı belirtilen açıklamada “Sivil ya da askeri darbeler çözüm değil!” dendi. (EA)