İstanbul'daki yaklaşık 4 bin Türk Telekom çalışanı da, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) il binasına yürüyerek bir basın açıklaması yaptı ve partinin muhalefetteyken dile getirdiği, Telekom'un özelleştirilmesine karşı görüşlerini anımsattı.
Sendikanın genel başkanı Esin Yelekçi, bianet'e 1 Temmuz günü bir dava açtıklarını, hukuki incelemelerin ardından birden çok dava daha açacaklarını söyledi.
"1 Temmuz'da, Telekomünikasyon Kurumu'nun bir kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma davasını Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde açtık. Türkiye'deki özelleştirmelerde, yalnızca hizmetin özeleştirilmesi vardır. Yasal olarak, özelleştirmeden 25 yıl sonra, özelleştirilen kurumun altyapısı yeniden kamuya devredilmelidir.
Ancak Telekomünikasyon Kurumu, Mayıs 2005'te aldığı bir kararla, Türk Telekom'u bu kapsamın dışına çıkardı. Bu karara karşı yürütmeyi durdurma davası açtık.
Biz kurumun özelleştirilmesine temelden karşıyız. Ancak ihale sürecinin kendisine dair de büyük hukuksuzluklar var. Örneğin Bakan, ihalenin kime verileceğiyle ilgili belirsizlikler olduğunu söyledi. Bu nedenle, hem esasa hem de usule dair birden çok dava açmayı planlıyoruz."
Yelekçi: Gerekirse hizmet üretmeyebiliriz
Yelekçi, davaların hukuki mücadelenin yalnızca bir bölümü olduğunu, "Telekom'u satın alacak şirketleri işyerine sokmayacaklarını" söyledi.
Sendikanın eski genel başkanı Kemal Keleş de, bianet'e, şunları söyledi:
"Yargıya siyasi bir müdahale olmadığı sürece, Türk Telekom'un satılabileceğini düşünmüyoruz. Stratejik bir kurumun, kamu hizmeti veren bir kurumun özelleştirilmesi, Anayasa'da belirtilen sosyal devlet ilkesine aykırı.
Ayrıca, hukuken engel olmasa bile, biz buradayken kimse Türk Telekom'un üzerine oturamayacak."
Keleş: Bütün sendikalar bir arada
Keleş, Türk Telekom'da örgütlü dört sendikanın (Türk Habersen, Birlik Habersen, Haber-Sen ve Haber-İş) bir arada mücadele ettiğine de dikkat çekti.
İstanbul'daki eylemi değerlendiren Keleş, "Amaç kamuyu bilgilendirmek, AKP'ye daha önce söylediklerini anımsatmaktı" dedi.
"Başta eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen olmak üzere, kendi sözlerini anımsamalılar. Ergezen, zamanında 'Türk Telekom'u satmak vatana ihanettir' demişti. Şimdi niye satıyorlar?
Bu eylemlerimiz daha başlangıç. On yıllardır Telekom'u özelleştirmeye çalışan bütün siyasetçiler, tarihin çöplüğünde yerlerini aldılar.
Yasaları, demokratik tepkiyi hiçe sayarak satamazlar." (TK)