Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Ankara Radyosu önünde yaptıkları eylemde TRT yönetimini sendika düşmanı tavrını protesto etti. Halkın haber ve bilgi alma hakkı için, kamu hizmeti yapan özerk, demokratik ve katılımcı bir TRT için mücadele çağrısı yaptı.
Haziran'da, "verilen görevi yapmadığı", "mazeretsiz işe gelmediği" ve "KİT komisyon toplantısını izinsiz izlemek" suçlamalarıyla hakkında soruşturma açılan ve görevden uzaklaştırılan TRT muhabiri ve Haber-Sen MYK üyesi Osman Köse "Hükümetin kadrolaştığı ve sesi haline gelen TRT'yi yeniden kamu için çalışan bir yer haline getirmek için mücadele ediyoruz" diyor.
"Başbakanlık Genelgesini hiçe sayıyorlar"
Köse TRT'deki sorunları şöyle sıralıyor:
- Kurum halktan uzaklaştı,
- AKP dönemiyle birlikte sendikaya baskılar katlanarak arttı,
- Editoryal bağımsızlık yok, yayınların içeriğine müdahale ediliyor,
- Deneyimli çalışanlar pasifleştirildi. Programlar kurum dışı kişilere yaptırılmaya başlandı,
- Bu beraberinde kamu kaynaklarının doğru kullanamaması gibi bir sorunu da getirdi. Kurum dışından gelen insanlara astronomik ücretler ödendi.
Köse bugüne kadar getirdikleri tüm eleştirilerini belgeler üzerinden yaptıklarını söyledi.
"TRT Meclis'te kurulan Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu tarafından denetleniyor. Üye vekillere sunduğumuz rapordan dolayı TRT yönetimi sendikaya karşı saldırı başlattı. Önce benim komisyon toplantısına katılmamı engellemeye çalıştılar. O güne kadar 00.00-07.00 saatleri arasında çalışıyorken görevimi gündüz nöbetine aldılar."
1992'den beri sadece bir kez yurt dışı görevine gönderildiğini aktaran Köse anlatmaya devam ediyor:
"Komisyonun toplantısı 4 Haziran'daydı. Ve yönetim bana o tarihte yurt dışı görevi verdi. Mazeretim olduğunu bildiren bir yazıyla başvurdum. Talebim kabul edilmedi. Başbakanlık Genelgesinde sendika temsilcisinin KİT Komisyonu toplantısına katılması için izinli sayılması gerektiğine dair bir madde var."
Köse göreve gitmeyerek toplantıya katıldı. Ardından 18 Haziran'da süresiz olarak açığa alındı.
"Ben toplantıdayken TRT yönetimi bir tutanak hazırlayarak çalışma arkadaşlarıma imzalatmak istediler. Tutanağa imza atmayan bir arkadaşımızın görevi değiştirildi, iki arkadaşımız geçici görevle şehir dışına gönderildi."
12 TRT çalışanı hakkında soruşturma açıldı
Yürütmenin durdurulması için dava açan Köse yalnız değil. Haber-Sen yöneticileri Fatih Eroğlu ve Korhan Rüzgar'ın da aralarında bulunduğu 12 sendika üyesi hakkında da soruşturma açıldı. Suçlama sendika üyelerini Genel Müdürlük binasına ve yemekhaneye almayan güvenlik görevlileriyle tartışmaları. Binaya alınmayanlardan biri olan Zeynep Geçer de "geçici görev" için 22 günlüğüne Erzurum'a gönderildi.
TRT'nin Haber-Sen üzerinden kamudaki örgütlenme hakkına saldırdığını kaydeden Köse "halkın haber ve bilgi alma hakkını savunuyoruz. TRT'nin bağımsız olması için çalışıyoruz. Bunlar gerçekleşene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" bitirdi.(BÇ)
* Fotoğraf: sendika.org