"Grevimiz ilk günkü gibi kararlı bir şekilde sürüyor. Arkadaşlarımız her gün iş yerine gidip, toplu şekilde grev gözcülüğü yapıyorlar. Sendikamızın verdiği mücadeleyi destekliyoruz."
Gaziosmanpaşa Telekom Müdürlüğü İşyeri Baş Temsilcisi Ahmet Karatay, grevin "bugün-yarın" anlaşmayla sonuçlanacağına inanıyor, Telekom'da sıklıkla karşılaşılan teknik aksaklıklara şimdi "sabotaj" dendiğini vurguluyor.
"Olumsuz hava şartları ve yağmur nedeniyle şu an İstanbul şebekesi çökmek üzere. Giderilemeyen onlarca arıza var, müşterilere hizmet sunulamıyor."
16 Ekim'de başlayan grev, 8. gününde.
"Telekom grev kırıcılığı yapmaya çalışıyor"
İşverenin sendika üyesi olmayan kapsam-dışı çalışanları çalıştırarak arızaları tamir etmeye çalıştığını iddia eden Karatay, Telekom'un grev kırıcılığı yapmaya çalıştığını söyledi.
"İstediğimiz maaşlarda büyük bir sıçrama değil. Telekom'un yıllık gelirinin yüzde altısını istiyoruz. Ayrıca 'esnek çalışma'ya karşıyız. İşyeri bunu dayatıyor. Esnek çalışma demek tatil gününün belli olmaması, rastgele bir çalışma programı demek."
İşverenin mevcut sendika üyelerinin yarıdan fazlasını "kapsam dışı"na geçirip sendikasızlaştırmaya çalıştığını ifade eden Karatay, grevin temel amaçlarından birinin "kapsam dışı"yla mücadele olduğunu belirtti.
"Ücret konusu bu ikisi kadar can alıcı değil ama elbette önemli. Telekom'da 700YTL alan da var 85 bin YTL alan da. Ama Telekom'u Telekom yapan 700YTL alanlar. İşveren iki bin 600 YTL aldığımızı söylüyor. Kimler alıyor açıklasın. Öyle bir şeyin olmadığını iddia ediyoruz."
"Ülke koşulları greve uygun değil..."
Radikal gazetesinin haberine göre Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen "Türk Telekom'un Özelleştirilmesi ve Greve Giden Yol" isimli etkinlikte konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan şöyle dedi:
"Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda bu grev bize zor gelmektedir ancak bunu söylerken kimse bundan korktuğumuzu sanmasın; Türkiye normal bir günde olsun, sonuna kadar, bedeli ne olursa olsun gitmeye hazırız."
Taleplerinin ücrete indirgenmesini eleştiren Akcan, temel taleplerinin sendikal örgütlülüğü bitirmeye dönük ücretlendirme sisteminin ortadan kaldırılmasına dayandığını kaydetti.
Sabotaj yaptığı gerekçesiyle bir sendikalı işçi gözaltında
Dikmen'de telefon kablolarını kestiği iddiasıyla gözaltına alınan Haber-İş Sendikası üyesi N.Y.'nin gözaltı süresi bir gün daha uzatıldı. Radikal gazetesi, bugün mahkemeye çıkartılması beklenen N.Y.'nin suçlamaları kabul etmediği ancak N.Y.'yi kabloları keserken gördüğünü söyleyen bir görgü tanığı bulunduğu öğrenildiğini aktardı. (GG)