IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği üç gün sürecek olan Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj Atölyesi’ne farklı şehirlerden ve meslekten 11 kişi katıldı.
“Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj Atölyesi” Atölye BİA’nın düzenlediği dördüncü program.
Atölye BİA 7-14 Haziran 2018 tarihleri arasında yapılan "Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi" ile başladı. İkinci modülü "Gazeteciler için Haber Atölyesi" 16-25 Temmuz 2018 günlerinde, üçüncü etkinlikse 2 Eylül 2018 tarihinde bir gün süren Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi olarak düzenlendi.
Özcan Yurdalan’ın IPS İletişim Vakfı/bianet’le gerçekleştirdiği atölyenin ilk gününde tek fotoğraf üzerinden haber anlatımına odaklandı.
Yurdalan ilk oturumda fotomuhabirliğin tarihinden bahsederken, basın fotoğrafında fotoğrafçının fotoğrafa katkısını; estetik ve yaratıcılıkla birleşitirerek anlatımcılığın yapılması gerektiğini vurguladı.
İkinci oturumdaysa katılımcılar sahaya çıkarak fotoğraf-hikaye kurgusu oluşturdu.
Yurdalan: Hedefimiz sınırlarımız değil
Haber fotoğrafçılığı için iki bakış olduğunu ifade eden Yurdalan, bunların “mutfaktan” ve “tüketici” olarak bakabilmek olduğunu belirtiyor.
Haberin inşasının yıkılamayacak bir şekilde kurulması gerektiğini dile getiren Yurdalan, fotoğrafçılıkla yazı dilini şöyle bağlıyor:
“Yazıdan bir kelime çıkarıldığında anlam bozulmuyorsa, yazı gücünü yitirmiyorsa o yazı güçlüdür. Ancak cümleye bir ekleme gerektiği hissi uyandırıyorsa, o yazı güçsüzdür. Fotoğrafta da öyle...”
Dünyada artık görsel üreticilerin kendilerini ifade edebilecekleri mecraların olduğunu söyleyen Yurdalan, “Hedefimiz sınırlarımız değil” sözleriyle yurtiçinden ve yurtdışından kaynaklarla iç içe olunması gerektiğini ifade etti.
“Tarafsızlık değil bağımsızlık”
Yurdalan fotoğrafı ve fotoğrafçıyı şöyle tanımlıyor:
* Fotoğrafçı, dürüsttür sorumluluk sahibidir ve bağımsızdır. Tarafsızlık değil bağımsızlık önemlidir.
* Fotoğrafçı kendi varlığının fotoğrafladığı ortam üzerinde yaratacağı etkinin farkında olmalı.
* Fotoğrafın bütünlüğü korunmalı, içeriğinde materyal değişimi yapmamalıdır.
* Fotoğrafçı haber fotoğrafında altyazıların ve başlıkların kesinliğinden ve doğruluğundan emin olmalı.
* Fotoğrafçı foto hikayesinin sunumunda doğru ve adil biçimde temsil ettiğinden emin olmalı.
* Haber fotoğrafının seçiminde ve sunumunda editör, tasarımcı ve reklam servisi doğrudan etkilidir.
* Her fotoğraf mutlaka künyesi ve fotoğrafaltı ile birlikte dolaşıma sokulmalı ve arşivlenmeli.
Çukurcuma çevresinde fotoğraf ve fotoğraf altı pratiği yapıldı
İkinci oturumda katılımcılar Beyoğlu - Çukurcuma çevresinde çektikleri fotoğraflara alt başlık üreterek atölyede sunumlarını gerçekleştirdiler.
Atölyenin ilk günü, hazırlanan fotoğraf ve fotoğraf altı haberlerin tek tek değerlendirilmesi yapıldıktan sonra son buldu.
TIKLAYIN - Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi İçin Son Başvuru Pazartesi
AtölyeBia hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haber atölyelerinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. 16-25 Temmuz 2018 tarihlerinde Gazeteciler İçin Haber Atölyesi düzenlendi. Program 2 Eylül'de düzenlenen Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi ile devam etti. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(PD/EKN)