*Bu haber, Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
**Fotoğraf: Uygulamalı Haber Atölyesi'nde dördüncü gün.
Atölye BİA’nın 21-25 Kasım arasıdaki Uygulamalı Haber Atölyesi, dördüncü günde devam ediyor.
15 kişinin katıldığı Uygulamalı Haber Atölyesi'nde katılımcılar, gazeteci Rengin Arslan ve Atölye BİA Yerel Haber ve Ağ Koordinatörü Nazan Özcan eşliğinde özel haberlerini yazıyorlar.
Farklı şehirlerden gazetecilerin ve gazetecilik öğrencilerinin katıldığı Uygulamalı Haber Atölyesi, 25 Kasım’a kadar sürecek.
Katılımcıların hazırladıkları haberlere telif ödemesi yapılacak ve haberler bianet’te ve atolyebia.org’da yayınlanacak.
Konuk: Bülent Şık
Atölyenin 21 Kasım'daki ilk gün oturumunda Nazan Özcan, hak odaklı haberciliği, Rengin Arslan da gazetecilik 101’i anlattı.
TIKLAYINIZ - Hak haberciliği ve gazetecilik 101
TIKLAYIN - Atölye BİA Eğitim Videosu - Hak odaklı habercilik nedir?
24 Kasım Perşembe günü, gıda mühendisi ve akademisyen Dr. Bülent Şık atölyeye çevrimiçi katılarak konuk oldu. Şık, gıda, beslenme ve sağlık haberciliğinin nasıl yapılması gerektiğini aktardı.
Şık, haberlerde yer alan sorunları da değerlendirdi.
Şık'ın aktardığı sorunlar:
- Süreklilik sorunu: Sürekliliğe duyulan kesin inanç
- Haberlerde her şeyin iyi olacağı vurgusu ve hep böyle devam edeceğinin vurgusunun yapılması
- Yanlış bilgilendirme ve doğru olmayan kanaatler oluşturma, sağlık zararına yol açma. Uzmanlar, bilim insanları ve sosyal medya şöhretleri sorunlu bilgi paylaşabilir. Dolayısıyla bu noktada sorgulayıcı gazetecilik gerekiyor.
- Korku ve endişe yaratıp, pazar yaratma.
- Besin çeşitliliğinin değil de besin öğelerinin öneminin vurgulanması.
- Haberlerde öneri olarak ne yapılacağının yazılmasının gerekliliği.
- Bireysel tercihleri öne çıkarma veya bireysel olarak yapılması gerekenler vurgulama. Bireysel tercihler öne çıkarılıyor veya bireysel olarak yapılması gerekenler vurgulanıyor ancak toplumsal sorunlar arasında bağ kurulmuyor. Salgın ve Kanal İstanbul Projesi arasında bağlantıyı kuramamak gibi.
- Toplumsal sorunlar arasında bağ kurmamak.
- Belirsizlikleri dikkate almamak.
- Çözümlere işaret etmemek: Kamusal hayatı canlandırmayı odağa koyan bir bakış açısıyla gıda ve beslenme sorunlarına çözüm önerilerine yer verilmiyor. Kamusal hayatı canlandırmayı odağa koyan bir bakış açısıyla gıda ve beslenme sorunlarına çözüm önerilerine yer verilmiyor. Her zaman şart değil ama bu çözüm önerilerine yer vermek iyi olur, yapılsa iyi olur.
Atölye yarın haber sunumlarının ardından sona erecek.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 arasında yapılan Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. * Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla yapıldı. * 2019'da ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. * 2020'de düzenlenen atölyeler de şöyle: 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. * 2022'de yapılan atölyeler ise şöyle: 2-6 Mart Uygulamalı Podcast Atölyesi, 7 Nisan Kültür-Sanat Haberciliği Atölyesi, 14 Nisan Spor Haberciliği Atölyesi, 21 Nisan Magazin Haberciliği Atölyesi, 12 Mayıs Yaşam/Toplum Haberciliği Atölyesi, 10-13 Mayıs Uygulamalı Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 16-21 Mayıs Temel Gazetecilik Atölyesi, 6-10 Haziran Uygulamalı Haber Atölyesi, 27-29 Haziran Mülteci Haberciliği Atölyesi, 5-9 Ekim Temel Gazetecilik Atölyesi. 5-6 Kasım Gıda, Beslenme ve Sağlık Haberciliği Atölyesi, 13 Kasım Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
(SO/NÖ)