* Fotoğraf: AA
AKP’nin hazırladığı tasarıda yer alan memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” getirilmesine ilişkin düzenleme, AKP’nin önergesi ile torba yasadan çıkarıldı. Söz konusu teklif yeniden düzenlenecek.
TBMM’de görüşülen torba kanun teklifi kapsamında, “İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin” maddeler yer alıyordu.
Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, AKP’li vekiller, 18 maddelik torba kanun teklifinde güvenlik soruşturmasını yeniden düzenleyen hükümlerin çıkarılması için önerge verdi.
Önergede ilgili maddelerin yeniden düzenleneceği gerekçe olarak gösterildi.
MHP’li Bülbül: Aranan şartlarda olmalı
Güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin torba yasadan çıkarılması üzerine MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül şöyle konuştu:
“Devlet memurluğuna girişte yapılmasına ilişkin bir düzenlemenin torba yasadan çıkarılsa da MHP olarak güvenlik soruşturmasının memuriyete giriş sürecinde aranan şartlarda olması gerektiği görüşündeyiz. Güvenlik soruşturmasının objektif kriterler ile bu defa bir ‘kod kanun’ olarak mevzuatımızda yer alması gerektiği kanaatindeyiz. Grubumuz bu süreci dikkatle takip edecek.”
Muhalefet karşıydı
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklife CHP, HDP ve İYİ Parti şerh düşmüştü.
BirGün’de yer alan habere göre, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gelişmeyi “müjde” olarak duyurdu.
Gergerlioğlu, “Kamuoyuna ve mağdur gençlere güzel bir haber oldu. Güvenlik soruşturması düzenlemesi torba yasadan çıkarıldı. Muhalefetin etkin itirazı, komisyondaki büyük vicdani ısrarımız netice verdi. Herkes için hukuk istiyoruz. Umarım bu OHAL zorbalığını yeniden TBMM gündemine getirmezler” dedi.
AYM iptal etmişti
Devlet Memurları Kanunu’nda, devlet memurluğuna alınacaklar için genel şartlar arasında sayılan “Güvenlik soruşturması/arşiv araştırması yapılmış olmak” ibaresi, Anayasa Mahkemesinin 29 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edilmişti.
Daha sonra hazırlanan teklif ile güvenlik soruşturmalarını yapacak mekanizmalar, “MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri” olması öngörülüyordu. İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında da güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılması düzenleniyordu.
Bu kişilerde “Anayasaya ve devlete sadakat ve bağlılık, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak, örgütlere yardım etmemek, propagandalarını yapmamak” gibi ilkelerin aranacağı belirtiliyordu. (TP)