Fotoğraf: Mehmet Kaman / AA
Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedilen ve içtüzüğe rağmen tekrar Genel Kurul’a getirilen ‘güvenlik soruşturması’ teklifinin bazı maddelerinde AKP ve MHP’li vekillerin önergeleriyle değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle öğretmenler de ‘güvenlik soruşturması’ yapılacak kamu görevlileri kapsamına alındı.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığına göre teklifin ilk halinde “arşiv araştırması” kapsamında olan öğretmenler; Milli Savunma Bakanlığı, istihbarat teşkilatları, Genelkurmay Başkanlığı personeli için zorunlu tutulan ‘güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’nın birlikte yapılacağı personel kapsamına alındı.
Kabul edilen bir başka önergeyle ise kişinin evli olduğu kişi ile birinci derece “kan ve sıhri hısımları” güvenlik soruşturması kapsamından çıkarıldı. Bu duruma göre, kişilerin eşinin yanısıra, anne-baba ve çocukları ile eşinin anne ve babası ‘güvenlik soruşturması’ kapsamında soruşturulamayacak.
Teklifin 7. maddesinde yapılan değişiklikle de ‘güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ ile elde edilecek verilerin değerlendirileceği “Değerlendirme Komisyonu”nun üye sayısı üçten beşe çıkarıldı. Komisyonda kimlerin yer alacağı da ayrıntılı olarak düzenlendi.
Değişiklikle ayrıca, “milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz” birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirmenin, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki değerlendirme komisyonunca yapılacağı hükme bağlandı.
Yasa teklifinin bugüne kadar ilk 7 maddesi kabul edildi.
Ne olmuştu?
Hükümet 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında, 657 sayılı Kanunun 48. maddesine eklenen düzenlemeyle kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirdi ancak Anayasa Mahkemesi güvenlik soruşturmasını hukuksuz bularak iptal etti.
AKP bunun üstüne 2018'de Meclis'te kabul edilen torba yasanın içine güvenlik soruşturmasını dahil etti. AYM, Kasım 2019'da memuriyete girişte güvenlik soruşturması şartı arayan düzenlemeyi iptal etti. AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin iki kez verdiği iptal kararı üzerine geçen yıl hazırladığı ve İçişleri Komisyonu'nda da kabul edilen yasa teklifi, geçen hafta TBMM Genel Kurul gündemine alındı. Kamuya ilk kez atanacaklar için 'güvenlik soruşturmasını' öngören 18 maddelik teklif, muhalefetin oylarıyla reddedildi. Ancak teklif, Başkanlık Tezkeresi olarak TBMM Genel Kurulu'na yeniden sunuldu.
CHP, HDP ve İYİ Parti birleşim sırasında görev alan başkanlık divanının iki katip üye ve bir başkanvekilinden oluştuğunu, oylama sırasında iki katip üyeden de itiraz gelmediğini, itirazın birleşimi yöneten Başkanvekili Haydar Akar'ın "Kabul edilmemiştir" şeklinde oylama sonucunu ilan etmesinden sonra yapıldığını, teklifin reddedildiğini ve bir yıl süreyle aynı konuda teklif verilemeyeceği görüşünü dile getirdi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise oylamanın yenilenmesine yönelik "Bu Meclis'e darbedir" yorumları için, "Tamamen cahilce, manipülatif değerlendirmeler" dedi.
(HA)