Adana'da inşaat işçilerinin "iş cinayetleri"nde ölmesini engellemek ve çalışma koşullarını düzeltmek için dernek kurma faaliyeti yürüten inşat işçisi Cemal Özbek, iki gün önce 10. kattan düşerek öldü.
Urfa doğumlu, 29 yaşındaki Özbek'in ölümüne tanıklık eden arkadaşı Recai Gerçe, kaza anını ve duygularını yazdığı bir mektupta şöyle ifade etti:
"Bugün bir cinayeti gördüm ve tanıklık yapmak istiyorum. Cinayet mevkii Adana İlkkahramanlar İnşaat, kurban yani öldürülen kişi Cemal Özbek. Ölüm saati 10:50-11:05 arası; ölüm şekli hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı inşaatta 10.kattan toprak zemine yüzü koyun düşmek.
"Aynı tablanın üstünde çalışıyorduk; ben tablanın boşluklarını kapatıyordum. Cemal iki metre önümde kendini sonsuzluğa götüreceğini bilmeden o hain kolon demirini bağlıyordu. Arkamda duran boş kolona kolon demirini dikmek için hemen yanımdan geçti. O kadar anlık oldu ki; bir feryat ve bağrışmayla irkildim; elimdeki keseri kaldıramadım bile. Arkamı döndüğümde yana yatmış kolon demiri ve aşağı baktığımda yere yüzü koyun kapanmış Cemal'i gördüm.
İşçi sağlığı yasası kimin için?
"Belki güvenlik önlemleri alınmış olsaydı; mesela inşaatın etrafında tel kafesler ve güvenlik halatı gibi önlemler alınmış olsaydı, Cemal en fazla ya tel kafese düşecek ya da güvenlik halatında askıda kalacaktı ama ölmeyecekti. En büyüğü yedi yaşında olan üç çocuğu da babasız kalmayacaktı. Cemal de diğer iş cinayetlerinde öldürülenler gibi öldürüldü. Öldürüldü diyorum çünkü başta söylediğim gibi önlemler alınmış olsaydı bugün yaşıyor olacaktı.
"Bu ülkeyi yöneten başbakana, bakanlara ve kendini insan yerine koyan herkse soruyorum. İşçi sağlığı ve iş güvenliği yasasını iş yerlerindeki ölümlere son vermek için mi yaptınız? Eğer böyle ise hala neden durduramıyorsunuz ölümleri?
"Kaç başbakan, kaç bakan ve kaç milletvekili çalıştığı işyerinde iş cinayetine kurban edilmiştir? Bir avuç işverenin çıkarlarını korumak adına bunca emekçinin hayatına malolan iş yasalarını neden işçiler ve emekçiler lehine değil de işverenlerin istediği gibi çıkarıyorsunuz?"
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre, 2012 yılının ilk yedi ayında tüm iş alanlarında 488 işçi öldü.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2000-2010 arası işçi ölümlerinin yüzde 30'unu inşaat sektörü oluşturuyor. (NV)