İçişleri Bakanlığı'nın insan hakları konusunda yayınladığı genelgeye atıf yaparak, bu konuda İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve ilçe kaymakamlarına, bir genelge gönderen Vali Alaaddin Yüksel,'in genelgede şu ifadeye yer verdiği öğrenildi:
"Soruşturmalar ve ifade alma işlemleri de dahil insan haklarına saygı düşüncesini esas alarak bir eğitim programının uygulamaya konmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir."
İlk kez kamudan böyle bir talep aldık
İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan, Baro bünyesindeki İnsan Hakları Merkezi'nde çalışan 20 eğitmenle bu çalışmayı yürüteceklerini dile getiriyor ve şu bilgileri veriyor:
"Şimdiye kadar bize kamudan böyle bir talep gelmemişti. Sadece isteyen okullarda bu eğitimi yapıyorduk. Ancak, sözkonusu genelgeden sonra, bazı karakollar şimdiden başvurmaya başladı"
Özkan "İnsan Hakları Kurulu'na şimdiye kadar ciddi bir başvurunun gelmemesi, bundan sonra gelmeyeceği anlamını taşımaz" diye düşünüyor:
"Tamam Kurul'da kamu tarafıyla sivil toplum örgütleri arasında bazı temel kriterlerde anlayış farklılıkları var. Ancak yapılan düzeyli tartışmalarla taşlar yerine oturuyor . Kaldı ki, vatandaşların da buraya başvurması lazım."
Baroların yeni görevi
Türkiye'de bazı baroların kendilerine hak ihlali şikayetiyle başvuran vatandaşları "Biz mesleki bir kuruluşuz. Bu tür konulara bakmıyoruz" diyerek geri çevirdiğini ileri süren Özkan şu hatırlatmayı yaptı:
"Ancak son Avukatlık Yasası'yla barolara görev de verildi: Bu görev, mesleki konular yanında, insan haklarını da savunarak bu terime işlerlik kazandırmaya çalışmaktır. Dolayısıyla, bundan sonra böyle barolar, kendilerine yapılan insan hakları ihlaliyle ilgili başvurulara isteseler de ilgisiz kalamaz. Ancak, bu konuda baroların durumu genel olarak kötü değil,"