ICAN (Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya) Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer denemeyi, nükleer silahların kullanılması potansiyelini arttırdığı için kınadı.
ICAN Eş Sözcüsü Akira Kawasaki uluslararası bir antlaşmanın gerekliliğinden söz etti.
"Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti gibi ülkelerin bu silahları daha da geliştirmesini engellemenin yolu uluslararası bir antlaşma ile bu silahlara verilen değeri ortadan kaldırmaktır."
Kawasaki nükleer silaha sahip devletlerin bu silahların varlığını kendi güvenliklerini sağlama gerekçesiyle meşrulaştırdığını, ancak bunun nükleer silahların yayılmasını teşvik etmekten başka bir işe yaramadığını söyledi.
"Unspeakable suffering - the humanitarian impact of nuclear weapons" adlı çalışmanın editörü Beatrice Finn ise nükleer silahların insanlık dışı olduğunu vurguladı.
"Hiçbir devlet bu silahlara sahip olduğu ya da olmak istediği için gurur duymamalıdır.
"Nükleer silah sahibi olmak güç sembolü değildir, tam tersine, bu silahların varlığını devam ettirmesi bize yol açtıkları ve açabilecekleri korkunç sonuçları hatırlatmaktadır."
Finn son denemenin, bütün ülkelerin nükleer silahları tamamen yasaklayan bir antlaşma için bir an görüşmelere başlaması gerektiğini gösterdiğini belirtti ve gelecek ay yapılacak geniş katılımlı toplatının önemine dikkat çekti.
"ICAN'in 2-3 Mart tarihlerinde Oslo'da düzenleyeceği Sivil Toplum Forumu'na 400'den fazla sivil toplum temsilcisi katılacak.
"Bu forum, nükleer silahların, Hiroşima ve Nagazaki'de olduğu gibi bir başka felaket yaratmadan bir an önce yasaklanması konusuna odaklanacak."
Finn'in sözünü ettiği 2-3 Mart 2013'te yapılacak forumdan hemen sonra 4-5 Mart'ta da bir konferans düzenlenecek.
Nükleer silahların insanlık ve gezegen açısından oluşturduğu ve yarattığı yıkıcı tehditleri konuşmak üzere devletler düzeyinde gerçekleşecek konferans Norveç'in resmi çağrısıyla yapılıyor.
Şu ana kadar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100 devlet bu konferansa katılacağını resmi olarak açıkladı. (YY)