Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yayımlanan "Yüksekova Haber" gazetesi sahibi Necip Çapraz, bu uygulamanın mesleklerini gerçekleştirmelerinin engellenmesi konusunda endişe kaynağı oluşturduğunu ifade etti.
bianet'in görüştüğü Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Oral ise, "Geçmişte de operasyon bölgeleri basına yasak oldu. Bizim için alışılagelmiş bir durum. Gazeteciler için bir sorun yaratacağını zannetmiyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal24 kanalında kendisine sorulan "Kapsamın genişletilmesi bekleniyor mu?" sorusuna "Yani olağanüstü hal gibi filan alamazsınız. Öyle bir şey söz konusu değil. Ama orada güvenlik güçlerimiz, bu hareket alanı içinde tabii bazı bölgelerde yoğunlaşma yapabilir" demişti.
Çapraz: Endişe daha çok barikatla karşılaşmak
9 Haziran-9 Eylül arasında yürürlüğe sokulacak Geçici Güvenlik Bölgesiyle ilgili Yüksekova'daki durumu aktaran gazeteci Necip Çapraz, "Çalışmalarımızda engellenmek gibi bir endişemiz doğrusu var. Ancak henüz bunun sonuçlarının görmek için biraz erken" dedi.
"İlçedeki insanlar artık daha erken evine kapanıyorsa, bizim de bir tedirginliğimiz var. Sıkıntıyı, buraların bir operasyon bölgesine dönüştürülmesi ve daha çok barikat ve kontrol noktasıyla karşılaşmak yaratır."
Oral: "Gazeteciler sokulmayacak demek önyargı olur"
Basının bu uygulamayı Hakkari'den Cizre'ye kadar yaygın ve bir koridor gibi algıladığını ve öyle yansıttığını ifade eden GGC yetkilisi Mahmut Oral, "Bu kadar bir bölgeyi insansızlaştırmak koşullar itibariyle mümkün değil" dedi.
Oral, "9 Haziran-9 Eylül arasında gazetecilerin o bölgeye sokulmayacağı biçiminde bir önyargı taşımamak gerek" diye konuştu.
Oral, güvenlik bölgesi olarak yerleşim dışı alanları içeren bir alanın seçildiğine dair bilgi edindiklerini kaydederek, "Daha ziyade, örgüt mensuplarının barınma noktalarıyla geçiş güzergahlarına yönelik bir kısıtlama getiriliyor" dedi.
OHAL: Gazete basmak ve dağıtmak yasak
Duyuru, kamuoyunda OHAL ile ilgili uygulamaların yeniden gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru işaretlere neden olmuştu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) en son Ekim 2006'da Emeğin Partisi'ne ait "İMF'siz Türkiye için emek programıyla 1 Mayıs'a" afişini OHAL Yasaları'nın yürürlükte olduğu OHAL Bölgesi'nde yasakladığı için Türkiye'yi tazminata mahkum etmişti.
19 Temmuz 1987'de sıkıyönetimin kalkmasıyla birlikte yürütülen 285 sayılı KHK ile kurulan OHAL Bölge yönetimi Kasım 2002'ye kadar sürdü. Bu dönemde aralarında "Evrensel", "Demokrasi", "Yeni Evrensel", "Günlük Emek", "Özgür Bakış", "Günlük Evrensel" ve "Yedinci Gündem"in de yer aldığı 30'a yakın muhalif dergi ve gazete bölgede yasaklanmıştı. (EÖ/EÜ)