Avcı, okul içinde özel güvenlik birimleri veya polis bulundurarak şiddeti önlemeye çalışmanın işe yaramayacağını belirtti.
Okullardaki şiddet olaylarıyla ilgili sendika genel merkezinde bugün basın toplantısı düzenleyen Avcı, konuyla ilgili kriz masası kurularak, şiddet olaylarının önlenmesi için okul, aile, öğretmen, öğrenci, idare, Bakanlık ve sendikalarla birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Basın değil Başbakan kötü örnek oluyor
Avcı, okullarda yaşanan şiddet olaylarının gittikçe artmasının altındaki nedenleri şöyle sıraladı:
"Gelir adaletsizliği, halkın gittikçe yoksullaşması, artarak devam eden göç, işsizlik, devlete ve geleceğe dönük güvenin azalması, kültürel yozlaşma, değerlerimizden uzaklaşma ve yabancılaşma gibi nedenlerin yanında kalabalık sınıflar, derme çatma yapılmış okullar, güvenlik önlemlerinin yetersizliği, personel eksikliği, okulların yeterli fiziksel, eğitsel ve rehberlik donanımına sahip olmaması, asıl etkenlerdir."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in gazete ve televizyonların okullarda yaşanan şiddeti haber yapmasının, şiddeti artırdığı yönündeki açıklamalarını, doğru bulmadığını söyleyen Avcı, "Elbette ki basının bu tür haberleri, olumlu, yönlendirici haber mantığı çerçevesinde vermesi daha doğru olur" dedi.
Avcı, "Başbakan Erdoğan'ın, hırçın tavırlarıyla asıl kendisi gençlere kötü örnek olduğunu" savundu.
Disiplin yönetmeliği gözden geçirilmeli
İlköğretim disiplin yönetmeliğinin de gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Avcı, bu konudaki tespitlerini şöyle özetledi:
"Okullardaki bu disiplin anlayışı ve şiddet ortamı öğrencinin olumsuz bir benlik geliştirmesine yol açmaktadır. Öğrenciler kendilerini, aşağılanmış, tehdit edilmiş, reddedilmiş hissetmekte ve daha fazla içe kapanmakta ya da psikosomatik düzeye varan tepkiler göstermektedir.
"Güvenli okul denildiği zaman aklımıza sadece polis ya da güvenlik elemanıyla alınan fiziksel önlemler gelmemelidir. Çocuklar bekledikleri desteği okullardan göremezlerse, sosyal olarak istenen davranışları da göstermezler. Bu da güvenli bir okul oluşturmanın önündeki önemli engellerden birisidir. Asıl olan, şiddet ve suç oluştuktan sonra müdahale etmek değil, okulda çocukları takip ederek erken uyarı işaretlerini tespit edebilmektir."
Bu konuda en büyük görev ve sorumluluk Milli Eğitim Bakanlığı'na düştüğünü söyleyen Avcı, son dönemde okullardaki şiddet olaylarına ilişkin şu örnekleri verdi:
Eskişehir- 27 Mart 2006: Eskişehir'deki bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmenini bahçeye çağırıp başına tuğlayla vurarak yaraladıkları iddia edilen iki çocuk yakalandı. Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne kaldırılan öğretmen Ümit Güngör'ün başına dört dikiş atıldı ve rapor verildi.
Zonguldak- 27 Mart 2006: Zonguldak'ta, ilköğretim okulu öğrencileri arasındaki kavgada bir kişi yaralandı. İlköğretim okulu sekizinci sınıf öğrencisi S.Y. ile şakalaştığı arkadaşı arasında okul çıkışında tartışma başladı.Tartışma sonucu S.Y., Z. adındaki öğrenciyle kavga etti. Kavgadan bir süre sonra Z., bir grup arkadaşıyla birlikte S.Y.'yi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi lojmanlarındaki spor sahasında darp etti.Gözüne tekme atılan öğrenci, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
İstanbul- 24 Mart 2006: İstanbul Beşiktaş'taki bir ilköğretim okulunda sınıf arkadaşını bıçakla yaraladığı gerekçesiyle gözaltına alınan 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.Kelebekle kalbinden bıçaklanan 14 yaşındaki F.C. hayatını kaybetti.
Kocaeli- 24 Mart 2006: Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, bir ilköğretim okulu öğrencisi sınıf arkadaşını, kendisine tokat attığı gerekçesiyle ders sırasında bıçakladı. Dört yerinden bıçaklanan öğrenci, ameliyat edildikten sonra yoğun bakıma alındı.
Yozgat- 23 mart 2006: Yozgat'ta bir ilköğretim okulu öğrencisi arkadaşı tarafından bıçaklandı. İlköğretim beşinci sınıf öğrencisi kalecilik yaptığı maçta üst üste gol yiyince, bu duruma sebep olduğunu ileri sürdüğü takım arkadaşını bıçakladı.
Adana - 23 Mart 2006: Adana'da lise öğrencileri arasında çıkan tartışma bıçaklı kavgayla sonuçlandı.17 yaşındaki meslek lisesi öğrencisi kavga ettiği arkadaşını üç yerinden bıçakladı. Ağır yaralanan öğrenci Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Samsun - 23 mart 2006:Samsun'da liselilerin 'bıçaklı' kavgasında bir öğrenci bıçakla bacağından yaralandı.
Kocaeli - 23 Mart 2006: Kocaeli'nin Gebze ilçesi, Darıca beldesindeki Zeki Gezer İlköğretim Okulu öğrencisi G.G. (14), sınıfta şakalaştığı arkadaşı İ.S.'yi (16) çakıyla baldırından yaraladı.
Manisa - 22 Şubat 2006: Manisa'da bir öğrenci okulda tartıştığı başka bir öğrenci tarafından 10 yerinden bıçaklandı. Yaralanan öğrenci hastaneye kaldırılırken, gözaltına alınan diğer öğrenci adliyeye sevkedildi.
Bursa - 22 Şubat 2006: Manisa'da bir öğrenci okulda tartıştığı başka bir öğrenci tarafından 10 yerinden bıçaklandı. Yaralanan öğrenci hastaneye kaldırılırken, gözaltına alınan diğer öğrenci adliyeye sevkedildi.
Diyarbakır - 22 Şubat 2006: Diyarbakır'da tasdiknameyle uzaklaştırma cezası alan lise ikinci sınıf öğrencisi M.U. 13 martta okulunda olay çıkardı. Sekiz öğrencinin yaralandığı olaylar sonucu okul bir gün tatil edildi.
İstanbul - 20 Şubat 2006: İstanbul Üsküdar'da okul bahçesinde iki öğrenci arasında çıkan kavgayı izleyen 11 yaşındaki bir öğrenci, bıçakla kolundan yaralandı.Küçük çocuk tedavi altına alınırken, kavgaya karışan 13 yaşındaki iki çocuk gözaltına alındı. Okul yönetimi olayın ardından kapıları sıkı sıkıya kapatıp, gazetecilerle öğrencilerin karşılaşmasına engel olmaya çalıştı.
Mersin - 20 Şubat 2006: Mersin'de bir lise öğrencisi, İnternet kafede tartıştığı iki ilköğretim okulu öğrencisini bıçaklayarak ağır yaraladı. Olaydan sonra kaçan lise öğrencisi yakalanarak gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.(KÖ)