"Sağlık hakkı ve mesleki güvencemizi geleceğimizi tehdit eden, vahşi piyasacı sağlık ortamını/ilişkisini kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz."
Hastanelerde yaşanan baskılara, şiddete karşı güvenli ortamlarda, güvenceli çalışma talebiyle bugün Ayasofya Müzesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne yürüdüler.
Müdürlük binasına üzerinde "Sağlıkçılara yönelik şiddete, baskılara son" yazılı siyah çelenk koyan sağlık çalışanları güvenli ortamda, güvenceli çalışmak, iş, ücret, meslek ve gelecek güvencesi istediler.
"Hastalar sağlık alanındaki sorunlar nedeniyle bize öfkeleniyorlar"
İstanbul Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık İş), İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası üyelerinin katıldığı eylemde kurumlar adına ortak açıklamayı SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli okudu.
"Yetkililere sorumluluklarını hatırlatıyor, sağlık ortamında yaşanan sorunlar çözülmediği taktirde nitelikli bir sağlık hizmetinin verilmesinin de koşullarının ortadan kalkacağının unutulmamasını istiyor; sendikalarımızı, meslek örgütlerimizi idarelerin değil, üyelerinin yöneteceğinin bilinmesini istiyor, uyarıyoruz."
Sağlık Hakkının yok edildiği ve bununla paralel olarak sağlıkçılara yönelik baskıların arttığı vurgulayan Beyildilli, "Hastanelerin özelleştirilmesi ile birlikte sağlıkta piyasalaştırmaya hız verildiğini, hastaların sağlık alanında yaşanan sorunların sebebi olarak sağlık çalışanlarını gördüğünü ve bu nedenle öfkelerini kendilerine yönelttiğini" anlattı.
"12 Mart'ta işe geç geleceğiz, 14 Mart'ta Taksim'deyiz"
"Sorunlarımız çözülene, herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti için mücadelelerinin süreceğini" söyleyen sağlık çalışanları Tıp Haftası nedeniyle 12 Mart Perşembe günü işe geç geleceklerini, 14 Mart Cumartesi de Taksim'de bir eylem yapacaklarını duyurdu.
Yürüyüşte "Şiddete ve baskıya hayır!/Güvenli ortamlarda çalışma istiyoruz" pankartı taşıyan sağlık çalışanları sık sık "Sözleşmeli köle olmayacağız", " Herkese sağlık güvenli gelecek", " Dayakçı başhekim görevden alınsın" ve " Sağlıkçılar dövülür, müdür Mehmet bakar" sloganları attı.
Kadın doktoru döven Başhekim hakkında soruşturma açıldı
Kartal Lütfi Kırdar Araştırma ve Eğitim Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Özertürk hakkında, 21 yıllık hematoloji uzmanı Dr. Dilek Argon’un yüzünü yumruklayıp, boğazını sıktığı iddiasıyla soruşturma açıldı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Öztürk'ün hemen görevden alınmasını talep ederken, Argon "Bende travma yaratan bu olaydan sonra artık hasta bakabileceğimi düşünemiyorum. Benim artık çalışacak psikolojim yok, tükendim ben" şeklinde konuşmuştu.
TTB de hekimlere yönelik saldırıları, hastane önünde basın açıklamasıyla kınadı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da yaşanan gelişmeler üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.(BÇ)