Türkiye’nin Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan PKK ve IŞİD alanlarına hava saldırısı düzenlemeye başlamasının ardından, uluslararası düzeyde tepkiler ve yorumlar artarak devam ediyor.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi 28 ülkenin temsilcisi bugün Brüksel'de toplanıyor. Toplantı Türkiye'nin çağrısı üzerine düzenleniyor.
Washington Post gazetesi Ankara ile Amerikan Yönetimi’nin Türkiye-Suriye sınırı boyunca filli bir güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşmaya vardığını yazdı.
İngiliz The Times gazetesi dün yayınlanan haberde ise “Türkiye'nin PKK hedeflerini vurması delilik” yorumu yapıldı. Guardian İncirlik üssünün bombardıman için kullanılması anlaşmasının ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşmayla olduğunu yazdı. bserver ise IŞİD petrol ticaretinde Türkiye'nin en önemli alıcısı olduğunu öne sürdü. Cameron ise Türkiye'nin IŞİD hedef alması gerekttiğini yazdı. Financial Times'a göreyse türkiye gerçek bir savaşa doğru ilerliyor.
NATO toplantısı
Türkiye IŞİD ve PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarının ardından NATO'yu toplantıya davet etmişti. 1949’da 123 ülkenin imzaladığı uluslararası askeri ittifak antlaşmasıyla kurulan NATO’nun bugün 28 üyesi var. Türkiye toplantı davetini antlaşmanın 4. maddesi çerçevesinde yaptı. Bu madde üye ülkelerin her hangi birisini sınır güvenliği, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliği ihlal edildiğinde konuyu diğer üyelerle istişare etmek için davet etme hakkı tanıyor.
4. madde, Türkiye tarafından 2003'te Irak Savaşı sırasında ve 2012'de Suriye İç Savaşı sırasında silahsız bir Türk F-4 keşif jetinin düşürülmesinin ve Suriye'den Türkiye'ye havan topu atılmasının ardından ve Polonya tarafından 2014'te Rusya'nın Kırım'a müdahalesinden sonra olmak üzere toplamda dört kere uygulandı. Bu tarihteki beşinci çağrı.
WP: Güvenli bölge
Washington Post gazetesi Türkiye’nin Suriye sınırının öte tarafında bir güvenli bölge için ABD ile anlaştığını yazdı. Gazete haberinin Amerikalı ve Türk yetkililere dayandırdı. Habere göre iki ülke sınırda IŞİD bölgesinde, Fırat nehrinden başlayıp 110 kilometre batıya uzanacak. Yani Cerablus’tan başlayan hat Hatay’ın karşısında Afrin’e kadar uzanacak
Washington Post’a göre Güvenli bölge Halep’e kadar uzanacak yaklaşık 65 kilometrelik bir derinliğe sahip olacak ve Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebilecek.
Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esad rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.
Guardian: İncirlik anlaşmasında İngiltere yoktu
Türkiye, geçen hafta Amerikan uçaklarına IŞİD'i hedef alan operasyonlar için İncirlik’i kullanma izni vermişti. Guardian'a göre İngiliz diplomatlar İncirlik askeri üssünün koalisyon uçaklarına açılması süreciyle ilgili müzakerelere dahil olmadı. Anlaşma ABD ile Türkiye arasında yapıldı.
The Times: Türkiye’nin en ağır yanılgısı olabilir
Gazetenin başyazısında Türkiye’nin Kürtlere karşı yıllardır sürdürdüğü savaşın sona ermesi yolunda son yıllarda verilen çabaların bu harekatla boşa düştüğü belirtildi: "İki cephede süren bu müstehzi ve anlamsız savaş, Türkiye'nin şu ana kadarki en ağır yanılgısı olabilir. Yine de hala kıvılcımı söndürme şansı bulunabilir. PKK ile acele bir ateşkes ve müzakerelerin devamı ile İmralı'yla sağlanmış olan geçici ateşkes kurtarılabilir".
FT: Türkiye gerçek savaşa doğru gidiyor
Financial Times gazetesinin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner ise Türkiye'nin hava saldırıları hakkında değerlendirme yazısı kaleme aldı. "Türkiye'nin bombaları başarısız Suriye politikasını ifşa ediyor" başlığını attığı yazıda Gardner: "Türkiye'nin politikası açıkça değişti. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan da değişti. Geçen ay yapılan seçimde Türk seçmen AKP'nin parlamentoda çoğunluğu kazanmasını engelledikten sonra, Erdoğan ülkeyi erken seçime götürmekte kararlı görünüyordu. Erdoğan milliyetçi oyları avlamaya ve seçim zaferi onu başkanlık planlarından alıkoyan Kürt yanlısı koalisyonu terörist olarak karalamaya çalışıyor."
Observer: Türkiye IŞİD petrol ticaretine kolaylık sağlıyor
İngiliz Observer gazetesinin Martin Chulov imzalı haberinde, Türkiye'nin IŞİD’in petrol ticaretine kolaylık sağladığına dair yeni detayların gün yüzüne çıktığını iddia ediliyor. Haberde bu belgelerin ABD özel kuvvetler birimi Mayıs ayında Suriye'de üst düzey bir IŞİD liderine yönelik düzenlediği operasyonda ele geçirildiği iddia edildi.
Haberde IŞİD'in petrol kaçakçılığından sorumlu yöneticisinin Ebu Sayyaf olduğu; karaborsa petrolün en önemli alıcısının Türkiye olduğu; 2013'ün başından itibaren 6 ay boyunca IŞİD'in petrol ticaretinden günlük 1 ila 4 milyon dolar gelir sağladığı iddia edildi.
Cameron: Hedefin IŞİD olmasını istiyoruz.
BBC’nin haberine göre İngiltere Başbakanı David Cameron gazetecilerin 'Kürtlere yönelik hava harekatlarından endişe duyuyor musunuz?' sorusu üzerine odak noktasının IŞİD olması gerektiğini söyledi ve “"Türkiye ile terörle mücadele konularında daha fazla işbirliği yapabiliriz. Özellikle yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişi konusunda işbirliği artırılabilir” dedi. (HK)
Fotoğraf: İbrahim Erikan - Adana/AA