* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da ikinci turu 19 Haziran'da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Gustavo Petro, bugün (8 Ağustos) erken saatlerde halkın önünde yemin ederek resmen göreve başladı.
Böylelikle, eski gerilla Petro ülkenin ilk solcu devlet başkanı olurken yardımcısı Francia Márquez de ülkenin ilk Siyah başkan yardımcısı oldu.
Gustavo Petro, başkent Bogota'daki Bolivar Meydanı'nda, 100 bin kişinin katılımıyla düzenlenen törende başkanlık kuşağını Cumhuriyet Kongresi Başkanı Roy Barreras'tan aldı. Ardından, eski Devlet Başkanı Ivan Duque devlet başkanlığı görevini Gustavo Petro'ya devretti.
Kendisi de 1970'li yıllarda M19'un bir üyesi olan Petro, yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, ülkedeki silahlı gruplara silah bırakma çağrısı yaptı:
"Kolombiya'da barışın mümkün olması için diyalog, birbirimizi anlamamız, ortak yollar bulmamız ve değişiklikler inşa etmemiz gerekiyor."
Silah bırakılması karşılığında gerekli yasal koşulların da sağlanacağını söyleyen Petro, "Kolombiya'nın her köşesine barış ve sükuneti getirmek için yorulmadan çalışacağız. Bu, barış hükümetidir ve bu şekilde hatırlanacak. Ülkenin tüm bölgelerinde sosyal diyalog hakim olacak" dedi.
İki toplum istemediğim gibi iki ülke de istemiyorum. Güçlü, adil ve birleşik bir Kolombiya istiyorum.
Uyuşturucu ve yolsuzluk ile mücadele
Uyuşturucu ile mücadeleye de değinen Petro, "Uyuşturucular ile savaşın başarısız olduğunu kabul eden yeni bir uluslararası anlaşmanın zamanı geldi" diyerek "Barış elbette mümkün. Fakat bu, gelişmiş toplumlardaki mevcut uyuşturucu politikalarının yerini tüketimi engelleyen güçlü politikalar alırsa mümkün olur" değerlendirmesinde bulundu.
Görevi süresince en öncelikli konularından birinin yolsuzluğa sıfır tolerans olacağını da ifade eden Petro, "Çalınanları kurtaracağız, bir daha yapılmaması için caydırıcı uygulamaları devreye alacağız. Yolsuzlukla kararlı ve etkin şekilde mücadele edeceğiz" dedi.
Petro, hiç kimsenin kanundan ve yasalardan üstün olmadığını kaydederek, törene katılan destekçilerine ve davetlilere teşekkür etti.
Petro'nun yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader, Honduras Cumhurbaşkanı Xiomara Castro olmak üzere birçok ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.
Gustavo Petro hakkında
Eski M19 gerillası. Eski Bogota Belediye Başkanı ve senatör.
Henüz 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" 19 Nisan hareketine ya da daha bilinen adıyla M19'a katıldı.
Hükümetle 1990'da anlaşarak silah bırakan M19'un eski üyelerinden Petro, ilk kez 1991'de meclise girdi, 2012-2015'de Bogota belediye başkanlığı yaptı. 2006'da senatör olduğu Kolombiya'da, 2010 ve 2018'de girdiği devlet başkanlığı seçimi yarışında başarılı olamadı.
Kolombiya'nın kuzeyindeki Cordoba yönetim bölgesine bağlı Cienaga de Oro kasabasında 19 Nisan 1960'da doğan Petro, Javeriana Üniversitesi'nde ekonomi, Louvain Katolik Üniversitesi'nde çevre ve nüfus gelişimi, Salamanca Üniversitesi'nde ise işletme yönetiminde uzmanlık eğitimi aldı.
TIKLAYIN - Eski gerilla Gustavo Petro Kolombiya'nın başına geçmeye hazırlanıyor
Kolombiya hakkında
- Güney Amerika'da yer alan bağımsız bir cumhuriyet. Başkenti Bogotá.
- Kuzeyinde Karayip Denizi; doğusunda Venezuela ve Brezilya; güneyinde Peru ve Ekvador; batısında ise Büyük Okyanus ve Panama bulunuyor.
- Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılı itibariyle ülkede 50,2 milyon kişi yaşıyor. Kolombiya'nın ekonomisi ağırlıklı olarak petrol ve madencilik gelirlerine dayanıyor.
- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2020 İnsani Gelişme Raporuna göre ülke, 189 ülke arasında 83. sırada bulunuyor.
- Ülkede 1948-1963 yılları arasında yaşanan "Violencia" (Şiddet) döneminde 200 bin kişi hayatını kaybetti. Violencia'ya karşı solcu gerilla grubu Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) mücadele etti. Hükümet ile FARC 2016 yılında bir barış anlaşması imzaladı.
TIKLAYIN - Kolombiya seçimlerine Kolombiya'dan bir bakış
(SD)