Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi'nde Gürpınar köyüne yapılmak istenen jeotermal santrallere karşı 33 gündür nöbet tutan köylüler, sondaj firmasının alanı boşaltması üzerine nöbeti bitirdi.
Gülpınar Köyü yakınında zeytinliklerin yanında Pınarkale Enerji şirketi adına Safir Sondaj Hizmetleri adlı firma temmuz ayının başında jeotermal sondaj çalışması başlattı.
Köylüler, organik zeytincilik yapılan alanda kurulacak jeotermal santrallerin tarıma ve insan sağlığına zarar vereceğini belirterek sondaj yapımına karşı çıkıyor.
11 Temmuz’dan beri nöbet tutuyorlar.
Ayrıca köylüler, bir yandan da Çanakkale Barosu'nun desteğiyle "Zeytinlik alanların 3 km yakında herhangi bir tesis kurulamaz" hükmünü içeren 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle sondaj projesinin "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı.
Kadınlar 33 gün nöbet tuttu
bianet’e konuşan Gürpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Önen Erol Ustah, kadınların nöbeti sayesinde sondaj firmasının alanı terk ettiğini ancak henüz kesin bir zafer kazanmadıklarını söyledi.
“Kadınlar zeytinine sahip çıktı. Şu anda sadece taşeron firma olan sondaj firması alanı terk ettik. Henüz santral şirketinden bir açıklama yok. Mahkeme süreci devam ediyor. Onu da bekliyor olabilirler. Ama her şeye rağmen 33 günlük nöbet sonucunda sondaj çalışmalarını durdurduk. 28. Nöbet gününde sondaj firması yavaş yavaş çekilmeye başladı. Dün de tamamen alanı terk ettiler. Biz de nöbeti bitirdik. Ancak mahkeme sürecini takip ediyoruz. Gürpınar’ın her yeri zeytinlik ve tarım alanı, hiçbir yerinde jeotermal sondajı yapılmasına izin vermeyeceğiz.”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da “Nihai bir zafer olmasa da, bu zafer, sonrasında kazanabileceğimiz tüm zaferlerin başlangıcı ve umudu olmuştur. Gülpınar’da yaşanan mücadeleye sahip çıkan, korkmayan, yılmayan tüm yöre halkına, zaferin gerçek sahibi kadınlara minnetimi sunmak istiyor, mücadelelerini saygıyla selamlıyorum. Sevgili kentlilerim, zeytin hayattır” dedi. (NV)