CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 13 Aralık'ta Ankara'da meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği 84 kişinin de yaralandığı Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) kılavuz trenle çarpışması olayını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer'in, "Kazayla ilgili sorumluluk üstenip istifa eden yönetici ve bakan oldu mu?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, genel soruşturmanın halen devam ettiğini açıkladı.
Gürer'in soru önergesine yanıt veren Bakan Turhan, YHT hatlarında haberleşme sistemi olarak GSM-R kullanıldığını, kazanın yaşandığı Ankara-Sincan arası hat kesiminde, Trafik Kontrolörü, Hareket Memuru, Makasçı ve Makinistler GSM-R üzerinden grup çağrı yapılarak (bas-konuş özelliği) haberleşme sağlandığını belirtti.
"Geleneksel hatlarda kamera zorunluluğu yok"
Sincan - Eskişehir ve Polatlı – Konya hat boyunda belirlenen yerlere hat güvenliği için kameralar monte edildiğini, ayrıca kolluk kuvvetleri ile görüşülerek belirlenen lokasyonlara da ilave kamera yerleştirilen kesimlerde YHT hatları 24 saat kamera ile izlendiğini belirten Bakan Turhan, "Bu izleme sisteminde olay algılama yazılımı da çalıştırılmakta ve herhangi bir olay algılanması durumunda alarm vermektedir. Kaza, Ankara - Sincan arası maksimum hızın 110 km/s olduğu geleneksel hatta meydana gelmiştir. Konvansiyonel hatlarda kamera sistemi zorunluluğu bulunmamakta ve kamera ile izleme uygulanmamaktadır" dedi.
TCDD tarafından açılan herhangi bir hatalı sinyal sisteminin bulunmadığını da belirten Bakan Turhan Gürer'in soru önergesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Ulusal demiryolu şebekesindeki 12 bin 740 km'lik demiryolu hattının 5 bin 746 km'sinde (yüzde 45) sinyalizasyon sistemi bulunmaktadır. Sinyalizasyon sisteminin bulunmadığı hatlarda trenlerin yönlendirme işlemleri TMI (Tren Trafiğinin Merkezden Telefonla İdaresi) ile yapılmaktadır.
"Kayaş-Sincan Hat Kesimi, Kayaş-Ankara arasında 2 hat, Ankara-Sincan arasında 3 hat ve Ankara Gar içi sinyalizasyon sistemleri ile çalışmakta iken Ankara-Sincan arasında yeni bir hat daha inşa edilmiş ve yeni hat sinyalli olarak 31 Ocak 2013'de işletmeye alınmıştır."
Bor'daki kazada TCDD asli kusurlu bulundu
CHP'li vekil Gürer, iki yıl önce Niğde Bor'da yük treninin hemzemin geçitte tekstil işçilerini taşıyan minibüse çarpması sonucu beş kişinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan raporda TCDD'nin asli kusurlu olduğunun ortaya çıktığını da belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Hazırlanan raporda 'Güvenliğin makinist ve hareket memurunun telsiz iletişimi vasıtasıyla karar ve inisiyatiflerine bırakıldığı, makinist ve hareket memurunun eğitim ve denetimlerinin tam olarak yapılmadığı gerekçesiyle TCDD asli kusurludur' ifadeleri yer alıyor. Serbestleştirme, liyakatten uzaklaşma, taşeronlaşma kurum ruhunu tüketti" diye konuştu.
"15 yılda 1418 kişi tren kazalarında hayatını kaybetti"
CHP Milletvekili Gürer 2003-2017 yılları arasında 4 bin 141 tren kazasında toplam 1 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 627 kişinin yaralandığını da anımsattı. Ömer Fethi Gürer, Son altı ayda tren kazalarında 34 kişinin can verdiğini belirtti.
Gürer, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, DDY Genel Müdürü'nün "24 saat kamera ile yüksek hızlı tren güzergâhını izliyoruz, ayrıca görevlendirilen personelle kontrol ediyoruz" şeklindeki sözlerini hatırlatarak şu soruları sormuştu:
*Kamera ile izlenen yolda kaza nasıl oldu?
*Genel Müdürün verdiği bilgi yanlış mı?
*Yüksel Hızlı Tren Ankara'dan hareketle kaza yerine 10 dakika önce geldiği doğru mudur?
*Tren kullanacak esas makinist izin aldığı yedek makinist tren kullandığı iddiası doğru mudur?
*Kaza yerinde Sinyalizasyon olmadığı gibi telsiz talebi karşılanmadığı ve bir yıldır cep telefonu ile haberleşildiği doğru mudur?
*2011' de açılan hatalı sinyal sistemi neden hala yapılmadı nasıl bu haliyle bu yol açıldı?
*Bu tren kazalarından sorumluluk üstlenip hiç istifa eden bir yönetici ve bakan oldu mu?" (HA)