Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin köy ve kasabalarında çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer’in, Gedelli köyünde bir araya geldiği üreticiler, yaşadıkları sorunları anlatıp, taleplerini sıraladı.
Üreticiler, girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak üreticilerin, ürünlerinden para kazanamadığını, bunun sonucu olarak da çiftçinin tarımı bıraktığını belirti.
“20 yıl önceki tarım daha iyiydi”
Gedelli sakinlerinden Mehmet Eroğlu tarım ve hayvancılığın 20 yıl önce bundan çok daha iyi noktalarda olduğuna işaret ederek “2002’ye kadar 200 koyunum, 47 dönüm de tarlam vardı. Hem hayvancılık hem de çiftçilik yapıyordum. Koyunlarımın tamamı gitti, tarlalara da ekim yapmayı bıraktım. Çünkü ne hayvancılıktan ne de bitkisel üretimden para kazanamıyoruz. Pahalıya mal oluyor; güç, kudret kalmadı. 3 oğlum da köyü terk etti” diye konuştu.
“Süt inekçiliği yem fiyatı ile zorlaştı”
Başka bir yurttaş ise hayvancılıkta yaşanan sorunları anlattı. 165 liraya besi yemi aldıklarını, samanın tonunun 1200 liraya kadar çıktığını söyledi.
“Samanı da parasıyla bile bulamadığımız zamanlar oluyor. Süt inekçiliği yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle bitme noktasına geldi. Süt ineklerinin çoğunu kesime gönderiyoruz. Yem fiyatları arttığı için besicilik de bitme noktasına geldi” dedi.
“Hayvancılık bazı bölgelerde yasaklandı”
Gedelli köyünün bir bölümünün orman köyü statüsüne alındığı için bazı bölgelerin mera vasfından çıkarılarak orman vasfı verildiğini belirten bir başka köylü ise “Orman köyü statüsünde olan köyümüzde 1980’li yılların sonundan itibaren bazı bölgelerde hayvancılık yapmamız yasaklandı. Mera alanlarımız, mera vasfından çıkarılarak orman vasfına alındı. Ancak buralarda ne orman ağacı dikildi ne de mera alanına döndürüldü. O nedenle hayvancılığı kısıtlı bir şekilde yapmaya çalışan köylülerimiz, artan girdi maliyetleri karşısında çok ciddi sorunlarla boğuşmaya başladı” ifadelerini kullandı.
“Tüm köylerin sorunu aynı”
Ömer Fethi Gürer ise tüm köylülerin sorunlarının aynı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Maliyet artışı tarımda tehlike çanlarını çaldırıyor. Ne yazık ki tarım ve hayvancılık tüm köylerimizde sorunlu duruma, hatta bitme noktasına gelmiş. Gittiğimiz her köyde tarımla ilgili sorunların sürekli arttığını görüyoruz. Ülkemizde yalnız tarım alanları azalmıyor, çiftçiler de çiftçiliği bırakmak zorunda kalıyor.
"Gedelli, İmrahor, Güney, Horoz köyleri bölgede gölet bekliyor. Porsuk, Darboğaz ve Emirler’de bulunan göletler ise yetersiz. Bu konuda sorunun çözüleceği söylense de yıllardır sürüncemede bekliyor. Orman alanı olarak belirlenen Gedelli gibi köylerde ağaçlandırma gereği gibi yapılmayınca mera alanları boş duruyor ama hayvancılığa izin verilmediği için hayvancılık her geçen gün geriliyor."
(HA)