Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Rusya, Güney Osetya ve Gürcistan arasındaki çatışmanın ardından yerinden edilen yaklaşık 40 bin çocuğun durumundan endişe ettiğini açıkladı.
Örgüt, çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, beslenme ve psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu açıkladı.
UNICEF'in Gürcistan temsilcisi Giovanna Barberis, yerinden edilen çocukların toplandığı merkezlerin barınmaya uygun olmadığını belirtti. Merkezler bina güvenliği ve hijyen konusunda temel standartları karşılamıyor. Çoğu terk edilmiş, camı veya tuvaleti olmayan; elektrik ve suyun geçici olarak sağlanabildiği binalar barınma merkezi olarak kullanılıyor.
"Burada yaşayan çocukların acilen ek besinlere, besin değeri yüksek yiyeceklere, meyve ve sebzeye ihtiyacı var. Ayrıca bebek bezi ve diğer temizlik gereçleri konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Bitlenme, mantar enfeksiyonları ve suçiçeği vakaları rapor ediliyor. Neredeyse hiçbir sağlık hizmeti yok; ilaca ve psikolojik desteğe erişim yok."
Barberis, çocukların bu dönemde yaşadığı travmanın uzun dönemli etkileri olacağını söyledi.
8 Ağustos'ta Gürcistan ordusu, Güney Osetya'yı kuşatmış; bunun üzerine Rusya'da Gürcistan'a girmiş ve savaş başlamıştı.
Gürcistan 11 Ağustos'ta ateşkes ilan etti; anlaşamaya göre Rusya da güçlerini geri çekeceğini vaat etti ama bu konuda hala eleştiriler sürüyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, çatışmalar nedeniyle çoğu kadın ve çocuk 100 bine yakın insan yerinden oldu.(EÜ/EZÖ)