Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Rusya savaş uçaklarının bu sabah erken saatlerde Tiflis yakınlarına yeni saldırılar düzenlediğini, elli kadar uçağın bir askeri üssü ve bir radar istasyonunu vurduğunu duyurdu. Rusya'ysa Gürcistan askerlerinin ateşkes ilanına karşın Şinvali'de ateş açtığını üç Rusya askerini öldürdüğünü açıkladı.
Gürcistan'ın Güney Osetya'dan geri çekildiğini, Rusya'ya görüşme istediğini ve ateşkes ilan ettiğini duyurmasının ardından Rusya savaş uçaklarıyla Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınlarını bombaladı.
BBC, Gürcistan Başkanı Mihail Saakaşvili'nin dün (10 Ağustos) "bütün gün boyunca" Rusya'yla ateşkesi görüşmek için bağlantı kurmaya çalıştığını söylediğini yazdı. Reuters'ın haberine göre Rusya Başkanı Dmitri Medvedev Gürcistan'ın Güney Osetya'dan koşulsuz olarak geçi çekilmesini ve bölgeye saldırmazlık belgesi imzalaması gerektiğini açıkladı.
Gürcistan Güney Osetya'dan çekildiğini ve bölgenin başkenti Şinvali'nin tamamen Rusya'nın kontrolünde olduğunu duyurmuştu. Rusya'ysa çatışmaların sürdüğünü öne sürüyor.
Gürcistan Parlamentosu, "savaş hali" ilan eden kararı 9 Ağustos'ta onaylamıştı. Bu durumun ateşkes sonrası sürüp sürmeyeceği bilinmiyor.
Fransa ve Finlandiya bakanları bölgede
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb barış görevi için Gürcistan'a ulaştı. BBC iki bakanın inmesinden bir süre önce Rusya Tiflis Uluslararası Havaalanı'nı bombaladığını yazdı.
Yüzlerce sivil öldü, binlercesi yerinden oldu
Şimdiye kadar çatışmalarda ne kadar sivilin öldüğü kesin olarak bilinmiyor. Ancak iki bin kadar sivilin öldüğü yolunda tahminler var.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) taraflardan yerinden edilen ve kaçmaya çalışan sivillerin geçebilmesi için güvenli yolar oluşturmasını istedi. UNHCR sözcüsü Ron Redmond Güney Osetya da dahil, Gürcistan'da 10 bin ila 20 bin kişinin yerinden edilmiş olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Rusya'ysa 30 bin kişinin Rusya içindeki Kuzey Osetya'ya kaçtığını söylüyor.
UNHCR insani yardım örgütlerinin çatışma alanın kısılıp kalmış sivillere ulaşmasının sağlanmasını istiyor. Redmond, Rusya'nın bombaladığı Gürcistan'ın Gori kentine yardım gereksinimlerini hesaplaması için bir takım gönderdiğini duyurdu.
BM Genel Sekreteri çatışmaların yayılmasından kaygılı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bütün tarafları çatışmaları derhal durdurmaya ve ihtilafa barışçıl çözüm aramaya çağırdı. Ban, çatışmanın diğer bölgelere sıçramasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.
Gürcistan'dan bağımsızlık isteyen Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, askeri seferberlik ilan ettiğini ve Gürcistan birliklerini Kodori Vadisi'nden atmak üzere hareket edeceklerini söylemişti.
Şimdiye kadar toplantılarından bir sonuç alamayan BM'nin yürütücü organı Güvenlik Konseyi çatışmaların dördüncü gününde de toplandı. Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunuyor. (TK/EZÖ)
Bu haberi BBC, Reuters haberleri ve BM açıklamalarından derledik.