Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi'nin 9. gününün ilk oturumu, gazeteci Özgür Gürbüz’ün sunumuyla başladı. İkinci oturumda bianet editörü Pınar Tarcan, çevre gazeteciliği üzerine tecrübelerini paylaştı.
AtölyeBia kapsamında gerçekleştirilen Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi‘nde gazeteci Ahmet Tulgar katılımcılarla bir araya gelerek atölyenin sonunda katılımcıların hazırlayacağı çevre haberleri üzerine tavsiyelerde bulundu.
Atölyenin devamında enerji analisti/gazeteci Özgür Gürbüz, çevre ve kent gazeteciliği hakkında sunum gerçekleştirdi. Çevre haberciliğinde iyi haber yapabilmenin esaslarına değinen Gürbüz, hedef kitleyi sorgulamanın ve haberlere zaman zaman yorumlar katmanın yanlış olmayacağını dile getirdi.
İkinci oturumdaysa bianet editörü Pınar Tarcan, çevre haberciliğinin temel noktalarına değinirken, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Yarın IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi'nin 10. günü yapılacak.
Gürbüz: Çevre gazeteciliği politik anlamda soğuk karşılanıyor
Özgür Gürbüz "Enerji ve Ekonomide Çevre Odaklı Gazetecilik" sunumunun başında, Türkiye’nin çevre gazeteciliği yaklaşımına değindi. Türkiye’de çevre gazeteciliğinin çok az yerde hakkıyla yapıldığını vurgularken, editörlerin birçoğunun eleştirel düşünceleri yayınlamaktan çekindiğini dile getirdi:
"Genel olarak çevre gazeteciliği hakkında kimsenin tam anlamda fikri yok. Çünkü politik anlamda çevre gazeteciliği soğuk karşılanıyor. Buna karşı bir korku var."
Sunumunun devamında Gürbüz, çevre gazetecilerinin bilmesi gereken kurulu güç, enerji birimleri, birincil enerji gibi kavramlara dikkat çekti. Bu tarz kavramların haber yazarken mutlaka doğru kullanılması gerektiğini vurguladı:
"Okurun güveni için bu kavramları doğru kullanmak kıymetli. Ekonomi muhabirliği için ‘yatırım’ kabul edilen çevre muhabiri için ‘yıkım’ olabilir."
"Çevre farkındalığı yaratmak bizim de sorumluluğumuzda"
Atölyenin devamında Pınar Tarcan, çevre haberciliğine dair tecrübelerini paylaştı. Gazetecinin en iyi merak ettiği konuya odaklanarak haber çıkarabileceğini söylerken, çevre haberciliğinin 'iklim değişikliği', 'enerji kaynakları', 'çevre kirliliği', 'doğal yaşam' gibi aslında pek çok alt başlığı olduğunu ve bu konuları ihmal etmemek gerektiğini vurguladı.
"Türkiye hem dünya medyasını dahil ederek konuşursak yapmadığı bir şey var. Yunanistan'da 23 Temmuz gecesi çıkan yangınlarda ölü sayısı 60'ı aştı, yine yaz başında Japonya'da yaşanan sel baskınlarında en az 100 kişi hayatını kaybetti" diyen Pınar Tarcan şöyle devam etti:
"Yaz boyunca birçok Avrupa ülkesi sıcaklık sınırlarının üstüne çıktı. Bunlar tüm dünya basınında haber oldu ama eksik kalan kısmı sorunun kaynağı.
"Yunanistan'daki yangınların yaşandığı sırada konuştuğumuz Ömer Madra, 'Inferno'nun ta kendisini yaşıyoruz' derken medya açısından da şundan şikayet etti:
'Kuzey Kutup dairesinden Cezayir'e, yani en yukarıdan en aşağıya kadar her tarafta müthiş bir sıcaklık artışı var. Bunun tabii ki insan kaynaklı iklim değişikliğinden olduğuna şüphe yok. Fakat medya bunu söylemiyor.'
"Geçen ay medyanın ve siyasilerin dikkatini iklim değişikliğine çekmek ve iklim değişikliğine sorununa artık politik ve ekonomik meseleler gibi gerçek bir kriz gibi davranılmasına dikkat eden 15 yaşındaki Greta Thunberg, İsveç'te okul grevine çıktı.
"Evet, belki de bütün krizlerden önemli olan bu sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak bu noktada bizim sorumluluğumuzda."
Çevre gazeteciliğinde haber kaynağı oluşturabilmek
Tarcan, gazetecilikte bilgi kaynağı edinmenin inceliklerine yer verdiği sunumunda, gazeteciliğe yeni başlayanlar için tavsiyelerde de bulundu:
"İlk başladığınızda avantaj olacak şey, enerji kaynaklarıyla ilgiliyse energi konusunda; HES davalarında ise yargı süreci konusunda kiminle iletişime geçeceğinizi bilmeniz. Hem konuştukça hem de okudukça birikim sürecine giriyorsunuz.
"Bilgi kaynağı edinmek zor değil, çevre hakkı savunucularının seslerini duyurmaya ve daha çok insanda farkındalık oluşturmaya ihtiyaçları var. Mesleğe ilk başta o alanın uzmanı olarak başlamazsınız ama önemli olan önce kime ulaşmanız gerektiğini bilmek."
Haber yazımındaki temel noktalara da değinen Tarcan, okuyuculara günlük hayattaki çevreci pratikleri teşvik edici metinlere de yer vermenin iyi olacağını ifade etti. (PD/ÇT)
Atölye BİA hakkındaIPS İletişim Vakfı/bianet 2000'den beri düzenlediği habercilik seminer ve atölyelerini, Atölye BİA adıyla haber merkezi binasında yer alan yeni ofisinde düzenleniyor. IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine, hak örgütlerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Güncel Türkiye, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Çocuk Odaklı Habercilik, İnternet Gazeteciliği, Çevre ve Kent Haberciliği, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik" gibi konular yer alıyor. Haber atölyelerinin ilki 9-15 Haziran 2018 günlerinde "Yeni Medya" ağırlıklı olarak gerçekleşti. İkinci program "Gazeteciler İçin Haber Atölyesi" ise 16-25 Temmuz 2018 tarihleri arasında gerçekleşti. Program kapsamında 2 Eylül'de "Kürtçe Çeviri ve Haber Atölyesi", 7-8-9 Eylül'de "Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi" düzenlendi. Atölye BİA programı 17-26 Eylül arasında düzenlenecek Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi ile devam edecek. Bu etkinlik İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |