Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için Adalet ve Kalkınma Partisi'yle (AKP) Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) üzerinde mutabakata vardıkları değişiklik teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması amacıyla Yüksek Öğretim Kanununda (YÖK) değişiklik teklifinde, başın nasıl örtüneceği tarif ediliyor:
YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesine, "Hiçkimse başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesi ekleniyor.
Milletvekillerine konuşma yasağı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsüyle ilgili düzenleme konusunda, milletvekillerine konuşma yasağı getirdi. Erdoğan "Görüşmeleri yürüten komisyondaki dört milletvekili dışında kimse türban konusunda konuşmasın" talimatı verdi:
"Konuyu bilmeyen milletvekillerinin yaptığı açıklamalar, hem partiyi, hem de hükümeti sıkıntıya sokuyor."
Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, grup başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu dışındaki isimlerin konuşmamasını istedi.
Çene altından bağlamanın anlamı ne?
Yeni anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu başkanı Prof. Ergun Özbudun, YÖK Yasası’nda baş bağlama şeklinin "çene altından" ifadesiyle tarif edilmesini "gülünç" olarak niteleyip, "Ne yani, üniversitelerin kapısına modacıları götürüp, yasal baş bağlamayı mı göstereceğiz" diye tepki gösterdi.
Hürriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Çiçek'se konu hakkında şunları söyledi:
"Türban takan kızlar üniversiteye giremeyecek. Sadece çenesinin altında bağlayan girebilecek. Bu konuyu tartışırken önce 'geleneksel Anadolu başörtüsü' diyelim diye düşündük. Ama Anadolu’nun bazı yerlerinde kara çarşaf akla gelebilir diye vazgeçtik. Gülünç gelebilecek bir fikri bile tartıştık. Kanuna başörtüsünün nasıl bağlanacağını gösteren bir fotoğraf koyalım dedik."
Kim ne tepki verdi?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal: "Nedir bu türban? 50 yıl önce türban var mıydı? 50 yıl önce insanlar Müslüman değil miydi? Yani İslamiyet’in ayrılmaz parçası olarak sanki, takdim edilmek istenen türban, gerçekten İslamiyet’in ayrılmaz parçasıysa, 40-50 yıl önce Müslüman olanlar, bunun farkında değil miydi? İslamiyet yeniden mi yorumlandı? Yeni peygamber mi geldi?"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Fiili başörtüsü yasağı, yükseköğrenimle sınırlı kaldırılıyor. Yapılacak düzenlemeler yükseköğrenim kurumlarıyla sınırlı olacak. İlk ve orta öğretim kurumları, kamu hizmeti verenler bunun dışında kalacak."
Bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz: "Genel uzlaşmayla bu meseleye çözüm getiremezsek bugün yaşadığımız gerginlik zaman içinde çatışmaya dönüşür. Bu kamplaşma kampların çatışmasını gündeme getirir." (GG/TK)
* Haberi hazırlarken Hürriyet ve Milliyet gazeteleriyle, NTV'den yararlandık.