"En Alttakiler" kitabıyla tanınan Alman yazar Günter Wallraff'ın, 21 yıl önce bir örgüt adına silahlı soyguna karıştığı iddiasıyla yazar Erdoğan Akhanlı'nın müebbet hapisle yargılandığı yarınki (8 Aralık) davayı izlemesi bekleniyor.
Walrraf ile birlikte Uluslarası Af Örgütü, Almanya PEN Merkezi, Almanya Yazarlar Federasyonu (VS), Berlin Sanat Akademisi, Demokrat Hukukçular Birliǧi (VDJ), Avusturya Yazarlar Federasyonu, Türkiye - Almanya Kültür Forumu, Türkiye - Almanya İnsan Hakları Derneǧi (TÜDAY), Almanya Temel Haklar Komitesi, De Linke Sol Partisi Federal Meclis Grubu, Alman Yeşiller Partisi, Hollanda Aktion Sühnezeichen Vakfı'ndan bir delegasyon da saat 11.00'de Beşiktaş adliyesi önünde olacak.
Yarın Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'nde konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılacak.
"Anayasal düzeni silahlıu zoruyla yıkmaya teşebbüs etmek" ile suçlanan Akhanlı, yargılanmaya yarın (8 Aralık) saat 13.30'da, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlıyor. 25 Ağustos 2010 tarihli iddianamede, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye giriş yaptığında yakalanan ve Tekirdağ 2 No'lu F tipi cezaevine gönderilen Akhanlı'nın eski Ceza Yasası'nın (TCK) 146/1 maddesinden cezalandırılması isteniyor.
Beş aydır hapiste, müebbetle yargılanacak
Akhanlı, 23 Ekim 1989'da Eminönü Tahtakale'deki bir döviz bürosunun soyulması olayının sorumlularından biri olarak gösteriliyor. İddianamede, olayda öldürülen büro sahibi İbrahim Yaşar Tutum'un oğulları Ünay ve Mustafa Tutum ise mağdur olarak yer alıyor.
Ancak şikayetçilerin olaydan Akhanlı'nın sorumlu olmadığı yönünde verdikleri ifade dikkate alınmadan Akhanlı hakkında iddianame düzenlendi.
Radikal gazetesinden Cem Erciyes'e e-mail üzerinden röportaj veren Wallraff da, "Suçlu olabileceği ihtimalini düşündünüz mü hiç?" sorusuna, "Bir an bile düşünmedim. Hem de kendisiyle soygunun yapıldığı 1989 yılında tanışmamış olmama rağmen. Fakat Akhanlı Türkiye'deki eski dönemlerden sık sık bahsederdi; ilişkileri silahlı şiddetle değiştirmek isteyen militan sol stratejileri nasıl eleştirdiğini biliyorum. O da benim gibi pasifist. Kararlı ve radikal biri evet, ama hasmını yok etme kararlılığı değildi bu. Bu yüzden, burada işlememiş olduğu bir suçla itham edildiğinden en başından beri kesinlikle eminim" şeklinde yanıt veriyor.
Yazarlardan Akhanlı'ya destek
Dün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde (TGC) bir araya gelen yazar ve hak savunucuları, Akhanlı'nın yanında olduklarını açıklamışlardı.
Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Merkezi başkanı Tarık Günersel, her zaman Akhanlı'ya destek verdiklerini ifade etti. Akhanlı'ya yönelik suçlamalara inanmanın mümkün olmadığını belirten yazar Selami Gürel de, ''Bu ülkede cezaevine girmemiş ve orayı tanımamış aydın yok. Akhanlı'yı yıllardır tanıyorum. Bir an önce adaletin yerine getirilmesini istiyorum" demişti. Avukat Eren Keskin de, Akhanlı'nın işlemediği bir suçtan dolayı tutuklu bulunduğuna inandıklarını ifade etmişti. (EÖ)