60'lı yıllardan bu yana cinayete karışmakla suçladıkları orduyu eleştiren gazeteciler, "Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanıyorlar.
"Sınırda gözaltı" uyarısı yinelendi
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 18 Şubat'ta görülen duruşmaya gazeteciler vareste tutuldukları için kendilerini avukatları Ercan Bahadır temsil etti.
Mahkeme, Günözgüden'in sınırda gözaltına alınarak ifade vermesi için polisi bir kez daha uyardı. Bu konuda Emniyete yazdığı yazıya yanıt bekleyen mahkeme, bir dahaki duruşma tarihini 17 Mayıs 2004 olarak belirledi.
Gazeteciler, üç devrimci gençlik liderin idam edilişlerinin 30. yıldönümü dolayısıyla, dergisinin Nisan 2002 sayısı için, "30 Yıl Sonra" ve "30 Yılın Anımsattıkları" başlıklı yazıları kaleme alarak, 1960'lı yıllardan bu yana cinayetlere karışmakla suçladıkları Ordunun tutumunu eleştirmilerdi.
Özgüden'in tutuklanması istendi
TCK 159. maddesi uyarınca dava açılan gazeteciler, 26 Kasım 2002'de yargılanmaya başlanmıştı. Askeri darbenin yapıldığı 1971'den bu yana Belçika'da sürgünde yaşayan Doğan Günözgüden'a tutuklama kararı çıkarılmıştı.
RSF tepki gösterdi
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Robert Ménard, eski Adalet Bakanı Aysel Çelikel'e Ekim 2002'de gönderdiği mektupta, "Gazetecilerin 'Orduya hakaret' iddiasıyla mahkum edilmeleri Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne verdiği taahhütleri çiğnemesi anlamına gelir" demişti. (EÖ/BB)