Fotoğraf: Pixabay
Doç. Dr. Osman Elbek, PCR testine ulaşmak zorlaştığından, açıklanan vaka sayılarının düşük göründüğünü, bunun da toplumda rehavete yol açtığını söyledi: “Benzer nüfusta olan Almanya’da günlük vaka sayısı ortalama 100 bini geçti. Bizdeki vaka sayısının da 100 binin altında olmadığına eminiz.”
Bakan Koca da dahil hekimler vaka artışı konusunda hemfikir, hekimlerin aynı fikirde olduğu diğer konu da gerçek sayıların, açıklanandan çok daha fazla olduğu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son açıklamasında, “Vaka sayısı artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda. Hastane yükü ise şu an 3 kat kadar arttı” dedi.
Osman Elbek bianet’e yaptığı açıklamada, Bakanlık verilerine göre bile en düşük vaka sayısının ölçüldüğü 30 Mayıs-5 Haziran haftasıyla son haftanın verileri karşılaştırıldığında artışın 31 kat olduğunu ifade etti.
Vefat sayısı bir haftada 3 kat arttı
Doç. Dr. Osman Elbek, vaka sayılarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı son sayılara göre haftalık vaka, 226 bin 32. Buna göre, günlük hasta sayısı 32 bin 362 demek oluyor. 4-10 Temmuz haftasındaki günlük ortalama, 16 bin 728’di. Yani, son iki haftada yaklaşık iki kat artış var.
“En düşük vaka sayısı, 30 Mayıs-5 Haziran arasında gerçekleşmişti, günlük vaka sayısı 1046’ydı. Buna göre kıyas yapıldığında, 31 kat artış olduğunu görüyoruz.
“Son açıklanan vefat sayısı da 96 oldu. Günde yaklaşık 14 kişi hayatını kaybetti. Ölüm sayısında da bir önceki haftaya göre 3 kat artış var. 19 kişinin hayatını kaybettiği 13-19 Haziran haftasıyla kıyasladığımızda ise artış 5 kat oluyor.”
“Test yapılmıyor, gerçek sayıyı bilmiyoruz”
Dr. Elbek, bu sayıların sadece artış trendini gösterdiğinin, yeterli test yapılmadığı için gerçek sayıyı bilemediğimizin altını çizdi:
“Türkiye’deki vaka sayıları, test yapılmadığından düşük görünüyor. Benzer nüfusta olan Almanya’da günlük vaka sayısı ortalama 100 bini geçti. Bizdeki vaka sayısının da 100 binin altında olmadığına eminiz.”
“Veriler, Bakanlığın sitesinden kaldırıldı”
Doç. Dr. Osman Elbek, Bakanlığın resmi verileri açıkladığı tablodaki önemli bir değişikliğe de değindi:
Sağlık Bakanlığı’nın haftalık verileri açıkladığı internet sitesinde dün son haftanın sayıları açıklanınca, önceki haftanın, yani 4-10 Temmuz haftasının verileri kaldırıldı. Son açıklama yapıldığından beri önceki haftanın verilerine ulaşamıyoruz. Bakanlığın masasında ayrı bir rakam mı var, veriler mi değiştiriliyor, neden ulaşamıyoruz… Bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de, Bakan Koca’nın söylediği gibi 40 kat artış yok, 31 katlık bir artış oldu.”
“COVID-19 servisleri tekrar açılıyor”
Dr. Elbek, test sayıları düşük olduğundan bu sayıların da gerçekliği ifade etmediğini söyledi:
“Ancak mevcut veriler bile önümüzdeki bir ayın oldukça zor geçeceğini gösteriyor. Hastanelerde COVID-19 servisleri ve yoğun bakım yatakları tekrar açılıyor. İş yükünün katbekat arttığını görüyoruz.
“Ücretsiz PCR testine ulaşmak ise çok zorlaştı. İktidar pandeminin bittiği hissiyatını vermek istiyor, resmi sayılar çok düşük açıklandığı için kimse maske kullanmıyor.
“Sağlıklı gençler hastalığı hafif atlatırken, risk grubundaki hastalarla temas ediyorlar. Bu gidişatta yaşlı ve kronik hastalığı olan nüfus ağır bir bedel ödeyecek. Türkiye sayılarla uğraşmayı bırakıp pandemiyle uğraşmaya başlamalı.”
Nasıl korunabiliriz?
Elbek, bu duruma karşı alınabilecek tedbirleri de şöyle anlattı:
“Tüm kapalı alanlarda, N95 adlı koruyucu maske, ona ulaşamıyorsak tıbbi maske mutlaka takılmalı. Toplu ulaşım gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda maske zorunluluğu geri getirilmeli. İkincisi, aşı olunmalı.”
Elbek, şu gruplar dışında kalanların da mRNA (BioNTech) türünde ek doz aşı olması gerektiğini belirtti:
- 3 doz mRNA (BioNTech) aşısı olmuşsa, 50 yaş altındaysa, kronik hastalığı yoksa,
- 2 doz inaktif aşı, 3 doz mRNA (BioNTech) olmuş, COVID-19 geçirmişse ve kanser veya bağışıklıkla ilgili tedavi görmüyorsa,
- 4 kez mRNA (BioNTech) aşısı olmuşsa ve kanser tedavisi görmüyorsa,
- 5 doz mRNA (BioNTech) olmuşsa hatırlatıcı doza gerek yok.
Bu grubun dışında kalan herkesin ek doz mRNA (BioNTech) aşısı olması gerektiğini söyleyen Elbek, günlük ortalama 200 bin doz olan aşı sayısının da artırılması ve 6 ay - 12 yaş grubuna da aşı uygulamasının başlatılması gerektiğini ekledi.
Osman Elbek hakkında
Tıp doktoru, Göğüs Hastalıkları uzmanı. Sağlık, siyaset ve politika konularında makaleler yazıyor. Tanıklık (2010, Ürün Yayınları), Antep (2011, İletişim Yayınları), Neoliberalizm ve Mahremiyet (2011, Metis Yayınları), Tıp Bu Değil (2012, İthaki Yayınları), Sağlığın Siyasal Ekonomisi Hekim / Sağlıkçı Emek Tartışmaları (2012, Sorun Yayınları), Tıp Bu Değil 2 (2013, İthaki Yayınları), Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır (2013, Hayykitap), Tıp Budur! (2014, İthaki Yayınları), Bilim ve Toplum (2015, Evrensel Basım Yayın), Türkiye’de Sağlık Siyaset Piyasa (2015, Notabene Yayınları) ve Sağlığın Sosyal Hali (2019, Notabene Yayınları) isimli kitapları ve kitap bölümleri var.
bianet’teki yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
(AS)