İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir ay kapatılmasına karar verdiği Günlük gazetesinin çalışanları "Demokratik Açılım" isimli yeni bir gazeteyi yayın hayatına kazandırdı.
"Bu gazete Gündem gazetesinin başlattığı geleneğini devam ettiren gazetelerin sonuncusu" diyen Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin, "Gazete daha önceki yayınlarda olduğu gibi Türkiye'nin kırmızı noktalarını eleştirmeye devam edecek" diyor.
"Gazete, Türkiye'yi yönetenler için sınav olacak"
Demokratik Açılım gazetesi bugün yayın hayatına başladı. Keskin, gazetenin ortaya çıkış sürecini, bianet'e, şöyle anlattı:
"Gündem gazetesi çıktığı gündem itibaren devletin baskılarla karşılaştı. Bombalandı, yazarları öldürüldü, tutuklandı, kapatıldı. Bu geleneği bir insan hakları savunucusu olarak çok önemsiyorum. O nedenle tam da demokratik açılımdan bahsedilen bu dönemde Günlük'ün kapatılmasının üzerine bu geleneği devam ettirecek yeni bir gazete çıkartmaya karar verdik."
"Yayın yönetmenliğini hem dayanışma hem de bu yolda hayatını kaybeden tüm gazetecilerin anısı için kabul ettiğini" belirten Keskin, şöyle devam etti:
"Gazetenin ironik bir adı var. Bu Türkiye'yi yönetenler açısında bir sınav olacak. Gerçekten bir açılım süreci var mı yoksa Günlük'ün başına gelenler bu gazetenin başına da gelecek mi, göreceğiz."
"Yarın kapatılmazsak 'ciddi' bir gazete çıkartacağız"
Bugünkü manşetini "Yugoslavya Hıyarının Sırrı" olarak atan gazete Kenya'daki 1 Eylül Dünya Barış Günü hazırlıklarına (!) yer vermiş. "Demokratik Açılım"ın sürmanşeti ise şöyle:
"Marko Paşa'ya selam, sansüre devam. Sansür istiyoruz!" Haberin yanında Günlük gazetesinin görseli bulunuyor. Hemen altına düşülen notta ise şöyle denilmiş:
"Yarın kapatılmazsak 'ciddi' bir gazete çıkartmayı düşünüyoruz."
Günlük gazetesi, Toronto Üniversitesi Yakındoğu ve Ortadoğu Medeniyetleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Amir Hassanpour'un bir yazısı ve bazı haberler gerekçe gösterilerek 1 aylığına kapatılmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, cuma günü verdiği kararda Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesine dayanarak yazıların "örgüt propagandası" içerdiğini söylemişti.(BÇ)