* Fotoğraf: pixabay
Susuzlukla karşı karşıya kalan Cape Town kentinde, Güney Afrika’da polis ve ordu su toplama alanlarının korunması için görevlendirildi.
Associated Press’in haberine göre, 12 Nisan’da tamamen susuz kalacağı öngörülen Cape Town’da belediye yetkilileri, herhangi bir anda su vanalarının kapanmasının muhtemel olması üzerine “olağanüstü durum operasyonları merkezi” kuruyor.
Kişi başı günde 25 litre
Rezervuarları dolduracak yeterli yağmur suyu ve yeraltı su kaynaklarından gelecek suyun temini ile, yaklaşık 4 milyon nüfuslu Cape Town’da, eğer kişi başına 25 litre su kullanımı aşılmazsa, 12 Nisan olarak belirlenen “Sıfır Günü”nden kurtulma ihtimali var.
Buna önlem olarak ise güvenlik güçleri 200 su toplama noktasını kişi başı en fazla 25 litre su alabilecek şekilde kontrol edecek.
Şişe suyu sağlayıcıları ise kişilerin suyu satın alabilmesi için tedariklerini artırmaya teşvik edilecek. Ayrıca yaşlılar ve bakılması gereken kişilerin evlerine su tankerleri gönderilecek.
Agence France-Press 24 Ocak’ta, her bir su toplama noktasında yaklaşık 5 bin ailenin su alacağı, polis ve ordunun da bu noktalardaki kuyruklarda “herhangi bir huzursuzluğu önleyecekleri”ni duyurmuştu. “Yıkanmamış saçlar artık toplumsal sorumluluk simgesi”
İki hafta önce kent yetkilileri Sıfır Günü’nün 22 Nisan’da geleceğini ilan etmişti. Geçen hafta ise bu tarih 12 Nisan’a çekildi.
Cape Town, Güney Afrika’nın ikinci en büyük şehri ve uluslararası bir turizm merkezi.
Cape Town sakinleri banyo sularını tuvaletlerini temizlemek için kullanıyor. Ayrıca sakinlerin en fazla 90 saniye banyo yapmaları söylendi. Sakinlerden Darryn Ten, CNN’e “Yıkanmamış saçlar artık toplumsal bir sorumluluk simgesi haline geldi” dedi.
Cape Town neden susuz kaldı?CNN Edition’ın analizine göre Cape Town’un susuzluk süreci üç faktör ile şiddetlendi: susuzluğun yüz yıldan fazla sürmesi, 4 milyon olan nüfusun daha da büyümesi ve çabuk değişen iklim. Kente su sağlayan barajlardaki su seviyesi bir haftada yüzde 1,4 oranında azaldı. Meteoroloji uzmanı Bob Henson “Nihayetinde kış yağmurları gelecek. Büyük bir olasılıkla yükselecek olan rezervuarlar birkaç ay daha idare edebilir. Susuzluğun ortaya çıkış etkilerine, artan gelişmişlik ve yükselen sıcaklık da eklendi. Hiçbir şey olmasa bile, Cape Town’da öngörülen şey, kent su kaynaklarımızın ek tamponlarla desteklenmesi gerektiğini bize hatırlatıyor. Durağan olmayan bir iklimde, geçmiş hava durumları gelecekteki sonuçların garantisini veremez” dedi. İklim bilimci Peter Johnston ise CBS News’a “Cape Town’un daha sıcak olacağı öngörülüyor ve kentin sıcaklığındaki bu artış, buharlaşmadaki artışa da neden olacak. Bu ise kullanımımıza açık olacak sudan daha az su kalacağı anlamına geliyor” dedi. |
Dünyada hangi kentlerde susuzluk var?
BBC Türkçe’nin 26 Temmuz 2017 haberine göre, İtalya’nın başkenti Roma’da, Lazio Bölge Valisi Nicola Zingaretti, Bracciano Gölü'ndeki su seviyesinin çok düşmesi üzerine buradan su çekilmesini yasaklamıştı. Buna önlem olarak ise Roma'ya verilen şebeke suyunda günde sekiz saate varan düzenli su kesintileri yapılması gündeme gelmişti. Sonbahardan itibaren İtalya genelinde yağışların rekor seviyede düşmesi ve mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle ülke genelinde olağanüstü bir kuraklık yaşanıyordu. Bu nedenle su sıkıntısı çekilen 10 bölge, "doğal afet" ilan etmek için başvuruda bulunmaya hazır olduklarını açıklamıştı.
2015’te ise son yılların en büyük kuraklığını ABD’nin California eyaletindeki Los Angeles kenti yaşamıştı. Hürriyet’in haberine göre, Los Angeles Belediyesi ise bu soruna çözüm olarak, kente su sağlayan barajlardaki suyun aşırı sıcaklıkla buharlaşarak susuzluğa yol açmasını önlemek için barajları elma büyüklüğünde siyah plastik toplarla örtmeye karar vermişti. Bu çerçevede, Los Angeles’a su sağlayan barajlardan birine 96 milyon plastik top bırakılarak barajın üstü örtülmüştü.
Türkiye’de hangi kentlerde susuzluk var?
El Cezire’nin haberine göre ise 2014 Şubat ayında İstanbul’da susuzluk gündeme gelmişti. Barajların doluluk oranının yüzde 30’a gerilemesiyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan Kasım 2013-Ocak 2014 raporunda İstanbul’da kuraklık artışı ortaya konmuştu. Buna göre 2014 yılı İstanbul’un “olağanüstü kuraklık” dönemi olmuştu.
Geçen sene de Ankara’da barajların kuruduğu ve bu nedenle şehir şebekesine Kızılırmak’tan su verildiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet’in haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin verdiği bir soru önergesine yanıt olarak dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Twitter’dan “Evet Ankara’da barajlar alarm verdiği için biz aylardır Kızılırmak’tan su veriyoruz. Elbette Kızılırmak suyu diğer barajlarımızdan gelen su kadar lezzetli değil. Ama ‘susuzluk mu yoksa lezzeti olmasa da su mu’ derseniz, senin kafana yatmasa da biz su deriz” demişti. (EC/EKN)
Kaynak: CNN Edition, El Cezire, commondreams.org, NBC News, Hürriyet