Güngören'de 17 kişinin öldüğü, 154 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili tutuklu sekiz, tutuksuz bir olmak üzere toplam dokuz kişinin yargılanmasına dün (11 Mayıs) Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde başlandı.
Saldırıda ölenlerin ve yaralananların yakınları sanıkları linç etmek istedi. Adliye binasına alınan sanıklardan biri "Güngören saldırılarıyla alakamız yok. Bize yapılan komplodur" diye bağırdı.
Mahkeme heyeti sanıkların tahliye taleplerini reddederek davayı 14 Ekim'e erteledi.
Türeli: Emniyette psikolojik baskı gördüm
Duruşmaya, tutuklu sanıklar Hüseyin Türeli, Nusret Tebiş, Ziya Kiraç, Abdurrahman Oral, Şerafettin Kara, Cevat Aydın, Aydın Ağlar ve Mehmet Salih Yanak ile tutuksuz sanık Şaban Güneş katıldı.
Sorgusu yapılan Türeli, gözaltına alındıktan sonra emniyette "psikolojik baskı uygulandığı" için susma hakkını kullandığını belirtti. "Tutanakların kendisine okumadan imzalattırıldığını" söyleyen Türeli, "olay günü saat 20.30'da evine gittiğini ve olayı ailesinin saat 22.30'da televizyondan izledikten sonra kendisine söylediğini" anlattı.
Tebiş de, "Alçakça yapılan olayı nefretle kınıyorum. Bu olayı üstümüze atanlar utansın" dedi.
"Bir şahısla birlikte fotoğrafının çekildiğini, emniyete de bu fotoğraflarının verildiğini ve bu fotoğrafı gözaltına alınmadan önce polislerin evinde kendisine gösterdiğini" ifade eden Tebiş, "fotoğraftaki şahısı kesinlikte tanımadığını ve kim olduğunun su yüzüne çıkarılması" gerektiğini belirtti.
Tutuklu sanık Kara da "Uyuşturucu kullandığını, gözaltında olduğunda da uyuşturucu krizine girdiğini ve bu nedenle önceki ifadelerinin hiçbirini kabul etmediğini" söyledi.
Sanık Ağlar da ''Güngören'deki olayı nefretle kınıyorum. Benim hiçbir örgütle hiç bir alakam yok'' diyerek, tutuklanmasını polislerin kendisine ait olmayan ifadeleri okumadan imzalatmasına bağladığını ve polise verdiği normal ifadelerin hiçbirinin iddianamede geçmediğini öne sürdü.
"Kendisi ve ailesinden birine ait sabıkaları olmadığını ve üzerine atılan suçları kabul etmediğini" belirten Ağlar, "beraat ve tahliyesini" istedi.
Ara karar
Mahkeme heyeti, sahte kimliği hakkında kamu davası açılan ve gerçek kimliği Cihan Aydın olarak tespit edilen sanık Cevat Aydın hakkında ek iddianameyle kamu davası açılması ve sahtecilik suçundan gereğinin yapılması için Cumhuriyet savcılığına yazı yazılmasına karar verdi.
14 müştekinin suçtan zarar görme ihtimaline göre duruşmalara müdahil olmalarını kabul eden heyet, tutuklu sanıklardan Nusret Tebiş'in telefon kayıtları ve HTS raporlarının istenmesi için Turkcell'e yazı yazılmasına da hükmetti.
Heyet, bir kısım sanıklara yönelik işkence iddialarıyla ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen soruşturmaların hangi safhada olduğunun ve dava açılmış ise hangi mahkemede açıldığının sorulmasını da kararlaştırdı.(BÇ)