Kocaeli Ses'in sahibi ve yazı işleri müdürü Güngör Arslan’ın öldürülmesine ilişkin 6’sı tutuklu 14 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaa verdi, üç sanık için ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar için de 20 yıla kadar hapis istedi.
Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde üçüncü duruşması görülen davaya Güngör Arslan'ın eşi Suna ve kızı Nazlıcan Arslan ile yakınları katıldı.
Duruşmada sanıklar ve tarafların avukatları hazır bulunurken tutuklu sanıklar; Ramazan Özkan, Ersin Kurt, Burhan Polat, Hasan Emre Çelik, Ferhat Yıldırım ve Ramiz Saatçı duruşmaya fiziken getirildi.
Savcı değişti
Duruşmada Tutuklu sanık Ersin Kurt ile görüştüğü öne sürülen cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ye soruşturma açılabilmesi için bildirimde bulunulduğu ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca söz konusu savcının görev yerinin değiştirildiği öğrenildi.
Duruşma HTS ve dijital materyal inceleme raporunun okunmasıyla başladı. Ardından taraf avukatları rapora ilişkin görülerini sundu.
Arslan ailesinin avukatı Cahit Çiftçi rapora ilişkin şöyle konuştu:
“Raporun bütünü ele alındığında özellikle sanıklar Ersin Kurt, Burhan Polat, Ferhat Yıldırım, Hasan Emre Çelik Ramazan Özkan arasındaki sıkı ilişkilerin maktulün öldürülmesinde günler öncesinde nasılda hareketlendiğini göstermektedir. Bunun yanında sanık Ersin Kurt’un kendisi hakkında çıkan haberler sonrası maktule husumet beslediğini de açıkça göstermektedir.”
Sanık avukatı raporu reddetti
Ardından da sanıklardan Ersin Kurt'un avukatı söz aldı. Kurt’un avukatı “Bu dosyada benim müvekkilim aleyhine delil toplanıyor. Mahkeme böyle bir talepte bulunmadığı halde burada bir işgüzarlık olduğunu düşünüyorum. Müvekkil dosyanızda bir şüpheli değil ama delil topluyorsunuz. Burada savcılık değil adeta avcılık yapıyor. Bu salonda bir yargılama olacak, salonun dışında bir yargılamayı kabul etmiyoruz. Bu belgeleri talebiniz olmadığı halde toplayan savcıya geri iade etmenizi istiyorum” dedi.
Ersin Kurt ise rapora karşı “Ben adamları hem azmettireceğim hem de çek mi vereceğim gerçekten? Benim hakkımda yapılan haksız yargının düzeltilmesini istiyorum” dedi.
Mütalaa ve suçlamalar
Beyanların ardından cumhuriyet savcısı, dosyanın tekemmül ettiğini, kovuşturmanın genişletilmesine gerek olmadığını belirterek, esas hakkında mütalaa verdi.
Savcı mütalaada, tutuklu sanıklardan Ramazan Özkan hakkında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "vahim nitelikte silah bulundurma" suçundan 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezası istedi.
Ersin Kurt ve Burhan Polat hakkında da "tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Sanıkların "vahim nitelikte silah bulundurmaya azmettirme" suçundan da beraatlarını istedi.
Savcı, tutuklu sanıklardan Hasan Emre Çelik ve Ferhat Yıldırım’ın "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına, ayrıca "vahim nitelikte silah bulundurma" suçundan 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasına çarptırılmasını, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan beraatini talep etti.
Ramiz Saatçı’nın ise "vahim nitelikte silah bulundurma" suçundan 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezası verilmesini istedi.
Mütalaada, tutuksuz sanıklar Emrah Emrah Yıldırım’ın "vahim nitelikte silah bulundurma" suçundan beraatine, Can Yılmaz, Kadir Yıldırım ve Özgür Taşkıran’nın "suçluyu kayırma" suçundan cezalandırılmalarına, Erdal Tilki, Erdal Yıldırım ve Yadigar Başyurt ile Abdullah Yürük’n "suç delillerini değiştirmeye teşebbüs" suçundan cezalandırılmalarını talep eden Cumhuriyet savcısı, sanıklar Ramazan Özkan, Ferhat Yıldırım, Hasan Emre Çelik ve Ramiz Saatçi'nin "silah bulundurma" suçundan cezalandırılmalarını istedi.
Sanık avukatları süre istedi
Söz verilen katılanlar, mütalaaya katıldıklarını ifade etti. Katılan avukatı Cahit Çiftçi, mütalaaya iştirak ettiğini belirterek, sanıkların indirim yapılmaksızın cezalandırılmalarını istedi.
Sanıklardan Hasan Emre Çelik olayda yardım yataklık yapmadığını öne sürdü. Tek kusurunun "kendisini korumak amacıyla silah isteyen kişiye aracılık yapmak" olduğunu, olaya herhangi bir katkısının bulunmadığını ileri süren Çelik, bu hususların dikkate alınarak hakkında karar verilmesini talep etti.
Sanık Ramazan Özkan "kiralık katil" olmadığını, kimseden emir almadığını, tutuklu sanık Ersin Kurt’u tanımadığını öne sürerek, kendisine "vatan haini" demesi üzerine etkilendiğini, korkutmak amacıyla olay yerine gittiğini, öldürmek istese oturduğu yerden kalkmadan vurabileceğini aktardı.
Ramazan Özkan "Kendisi vurulduktan sonra ağza alınmayacak küfürler de etti, ben maktulü de tanımam, ayrıca tasarlama da yoktur, en çok tehditten ceza alıp kısa sürede çıkacağımı hesaplamıştım ancak olayın bu aşamaya geleceğini kimse bilmiyordu." diye konuştu.
Diğer sanıklar da mütalaaya katılmadıklarını dile getirerek, beraat ve tahliyelerini istedi. Bir tek sanık Emrah Yıldırım mütalaayı kabul etti. Sanık avukatları ise mütalaaya katılmadıklarını, savunma için süre talep ettiklerini bildirdi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 9 Ocak 2023’e bıraktı.
Ne olmuştu?
Gazeteci Güngör Arslan 19 Şubat 2022'de ofisinde silahlı saldırıya uğramış, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili yakalanan 14 sanık hakkında çeşitli suçlardan dava açılmıştı.
TIKLAYIN - Güngör Arslan cinayeti: Sanıklar maskeyle haber yaptırmaya gitmiş
(HA)