STK'ların en önemli sorunun maddi yetersizlikler, bürokratik engeller, halkın ilgisizliği ve iletişim eksiklikleri olduğu ortaya çıktı.
Bölgede, 8 ilde 92 STK ile anket, bu STK'lar arasından seçilmiş 7 ilde 27 STK ile ise derinlemesine görüşme yoluyla yapılan araştırmaya göre, yüzde 22'sinin bir ofisi bulunmuyor ve çoğunun teknik donanımları çok yetersiz. STK'ların yüzde 70'e yakının son on yılda kurulması da dikkat çekiyor.
Çözüm: Atölye Çalışmaları, Bilgilendirme, Kaynak
Araştırmaya göre, resmi ve özel kurumların destek göstermemesi, halkın STK'ların çalışmalarına ilgisizliği ve konu hakkındaki bilgisizliği ve bu nedenle gönüllü eleman bulunamaması yaşanan sorunlardan başlıcası.
Temmuz-Eylül 2002'de gerçekleşen "GAP Bölgesi'nde Konu Bazlı Çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının Kurumsal Kapasiteleri, Sorun, İhtiyaç ve Potansiyelleri" başlıklı çalışma sonucunda, başta bölgedeki STK'lara dağıtılmak üzere, kuruluşlara ait bilgilerin yer aldığı bir rehber hazırlandı.
Uzun dönem projelerine göre ise, ulusal ve uluslar arası STK'larla bölgede atölye çalışmaları düzenlenmesi, maddi kaynakların araştırılması, yerel ve bölgesel medyada bilgilendirici haberlerin yapılması için çalışılmasına karar verildi.
STK'lar birbirini tanımıyor
Araştırma sonucunda ulaşılan bilgilerden dikkat çekenler şunlar:
* STK ların yüzde 60'a yakını eğitim, yüzde 51'i kültür sanat alanında çalışma yapıyor. Diğer çalışma alanları ise çevre, kırsal kalkınma, turizm ve kent geliştirme-güzelleştirme.
* Kuruluşların başlıca gelir kaynakları büyük oranda üye aidatları ve bağışlarla, ayrıca sosyal etkinliklerle sağlanıyor.
* Bölgedeki STK'lara, özellikle derneklere karşı duyulan güvensizlik ve şüpheci yaklaşım açıklanan sorunlar arasında.
* İşadamlarının desteklediği STK'lar finanssal sorun yaşamazken, üye aidatları ve bağışlardan kaynak sağlayan STK'lar, fon yaratma konusunda bilgi ve deneyim eksikliği içinde olduğunu açıkladı.
* STK'ların bölgedeki diğer STK'larla ilişkilerinin ve ortak çalışmalarının sınırlı olduğu, çoğunun, varlığından haberdar olmadıkları, devlet kurumlarıyla ise ilişkilerin, kişilere bağlı olarak geliştiği ortaya çıktı.
27 STK ile derinlemesine görüşme
Yedi ilde derinlemesine görüşme yapılan STK'lar şunlar:
Adıyaman: GAP Görmeyenler Derneği, Eğitilebilir Özürlü Çocuklara Yardım Derneği, Adıyaman Çevre Tanıtma Platformu, Batman: Batman Petrol Üniversitesi Kurma ve Geliştirme Vakfı (PÜRGEV), İluh Turizm, Tanıtma ve Yardımlaşma Vakfı, Kadın Dayanışma Merkezi, Diyarbakır: Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği, Kadın Merkezi (Ka-Mer), Bedensel Engelliler Derneği, Diyarbakır Sanatçılar ve Edebiyatçılar Derneği, Gaziantep: Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türk Anneler Derneği, Gaziantep Çevre Dostları Derneği, Kilis: Türk Kadınlar Konseyi Derneği, Kilis Yerel Tarih grubu, Yoksullara Yardım Vakfı (YOYAV), Mardin: Mardinliler Birlik, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MAR-BİR-DER), Türk Kadınlar Birliği, Özel Eğitim ve Rehberlik Gerektiren Çocukları Koruma Derneği, Şanlıurfa: Bedensel Engelliler Derneği, AGROGAP Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği, Türk Üniversiteli Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği.(ÖG/BB/NK)